Recension

: Död fjäril
Död fjäril Ingrid Holmgren
2006
HLT förlag
5/10

Lite småmissar på vägen

Utgiven 2006
ISBN 9188776425
Sidor 173

Om författaren

Fotograf: Torbjörn Calvero

Arbetar som produktspecialist och key account manager inom läkemedelsindustrin. Debuterar med ”Död fjäril”.

Ingids hemsida – Författarens personliga hemsida.

Sök efter boken

En man hittas död på en av Sveriges största turistattraktioner. Spåren leder både till den sicilianska maffian och den internationella läkemedelsindustrin. Cecilia Tornudd är den som hittar liket. Hon blir även misstänkt för mordet och påbörjar en frenetisk jakt på den verklige mördaren, en jakt som tar henne till både Ungern och den engelska landsbygden.

Detta är intrigen i Ingrid Holmgrens debutdeckare "Död fjäril". Men oh, vad det är vanskligt att recensera debuter. Det finns alltid vissa inkörningsproblem för nya författare, och så även här.

Jag gillar själva intrigen, den är genomarbetad, den är genomtänkt och den är trovärdig. Historien är spännande. Men jag har en del problem med själva utförandet. Författaren envisas med att (nästan) konsekvent benämna alla bokens personer med både för-och efternamn. Hela tiden. Redan efter ett par sidor känns det väldigt omständigt med David Hawkins som gör si eller så och Didrik Jörgensen och Jalle Lindberg som gör ditten och datten. Det är något som borde redigerats bort eftersom det drar ner tempot väldigt mycket och blir väldigt irriterande till slut.

En del andra saker borde också ha skrivits om, till exempel blir det lite konstigt att benämna skeppet där mordet ägt rum för Corona när det uppenbarligen är Wasa det handlar om. Likaså är det svårt att förstå varför en person söks i sin bostad på Flemingatan och en annan är bosatt i den (antar jag) fiktiva förorten Flinksta. Inkonsekvenser som inte har någon poäng. Om man vill skapa ett Isola, bör man göra det fullt ut, och inte blanda äpplen och päron.

Jag har heller aldrig hört talas om att media samlas utanför en misstänkt persons bostad och filmar denne samtidigt som man frågar om personen ifråga är medveten om att hon är misstänkt för mord.

Dialogen är mestadels bra, folk pratar som folk faktiskt pratar i verkligheten. Personporträtten är typiskt deckaraktiga, man får veta det nödvändiga men inte så mycket mer. Att författaren har kunskap om världen hon beskriver är tydligt, och ger tyngd år historien.

Som sagt, en del saker borde uppmärksammats och arbetats om innan boken gick till tryck. Det är väldigt synd, eftersom detta drar ner det totala intrycket av boken väldigt mycket. Synd på så rara ärtor, eftersom själva historien är mycket spännande och hade förtjänat ett bättre utförande.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2006-12-05 00:00 / Uppdaterad: 2006-12-05 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2297

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?