Recension

: Självtäkt
Självtäkt Tove Klackenberg
2004-10-00
Natur och Kultur
5/10

Habil men ospännande underhållning

Utgiven 2004-10-00
ISBN 9127098737
Sidor 272

Om författaren

Fotograf: Leif Gustafsson

Tove Klackenberg (f 1956) är advokat och bor tillsammans med sin make i Stöpafors i Värmland.

Sök efter boken

Åklagare Svea Duval Lindström får ett vikariat på ett år i Östersund. Nöjd med att slippa sin outhärdliga chef men med ångest över att behöva lämna pojkvännen Magnus reser hon, för att genast bli indragen i en härva av sabotage, misshandel och ond bråd död. Som ung, kvinnlig åklagare är det inte lätt attt smälta in i den utpräglat manliga miljön på polisstationen. När en känd rättshaverist plötsligt hittas död mitt ute i skogen och samband finns med flera andra mystiska fall blir tillvaron komplicerad. Människor som egentligen borde dömts i domstol dör eller skadas svårt i oförklarliga olyckor. Har någon tagit på sig rollen som både åklagare, domare och bödel?

Den stilla norrländska bygden börjar kännas otrygg. Med hunden Folke i släptåg drar Svea ut i sin husbil för att gå till botten med alla mystiska händelser.

Det är ett bra upplägg. Det som drar ned historien är att det saknas originalitet och spänning. Det är en deckare efter mall 1:4. Ung tjej hamnar i manlig miljö och måste bevisa vad hon går för. Ung tjej förförs av 20 år äldre man som inte har rent mjöl i påsen. Den unga, främmande tejen får plötsligt ta emot förtroenden av människor hon knappt träffat, och det är BARA HON som vågar ta i de gamla konflikterna och stå upp mot omgivningen. Allt som händer nu beror på att någon spöade någon annans morsa för fyrtio år sedan. En tunnt påklistrad intrig som involverar ett EU-toppmöte samt följderna av det sk. skattefjällsmålet används för att fördjupa intrigen, men det lyckas inte särskilt väl.

Ospännande deckare är det värsta som finns. Det råder aldrig något tvivel om vem som är mördaren, inte egentligen. Och vore det inte skönt att någon gång komma bort från den stereotypa Norrlandsbilden där alla kör skoter med hembränt innanför västen och tar lagen i egna händer som om det vore Vilda Västern? Alla som inte själva är samer är rasister och alla samer bara klagar på att de får för lite pengar från EU.

Från "Jägarna" till "Självtäkt" går en rak linje av snus, hembränt, män som beter sig som män och älgstudsare.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2005-08-09 00:00 / Uppdaterad: 2005-08-09 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1720

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?