Utgiven | 2006 |
---|---|
ISBN | 9197584932 |
Sidor | 224 |
Jag brukade tycka att det där med klass väl ändå var en onödig diskussion. Arbetare hit och borgare dit, liksom. Jag förstod inte grejen, medelklass är vi allihopa. Ända tills jag fick händerna på Anneli Jordahls Klass – är du fin nog? för några år sedan. Särskilt intervjun med hennes mamma berörde mig, för jag såg min egen mamma, min egen bakgrund, mina mor- och farföräldrar i hennes text. För första gången insåg jag verkligen hur otroligt stark arbetarbakgrund mina föräldrar har, och hur starkt det fortfarande präglar dem, och mig. Nog har det spätts ut, men trots nästan dubbla universitetsexamina märker jag hur arbetarklassens värderingar sitter där i mina rötter, starka rötter, omöjliga att slita loss: man ska inte visa sig förmer; man ska inte förhäva sig; man ska inte köpa över sina tillgångar; man ska jobba och arbeta i sitt anletes svett. jag förstod också att vara stolt över det. Det tar några generationer innan klassklättrandet är helt klart.
Men nu var det inte mig det här skulle handla om.
Var kommer du ifrån? är lite av en fortsättning till Klass. Här har diverse intervjuer, essäer, reportage och krönikor av Jordahl samlats; alla med temat (arbetar)klass och ursprung. Reportage och intervjuer blandas med lättsamma krönikor från DN På Stan, fast något annat än lättsamt blir det knappast i de övriga texterna heller. Kanske är det vad man kan vända sig emot: att det knappast är djupgående analyser vi får. Det går fort att läsa, och lätt att ta till sig. Jag har dock svårt att se det som en nackdel. Nog är det lättviktigt ibland men vill man ha något annat kan man söka sig vidare. Jordahls styrka ligger i den lätta tonen och i det starka fokuset hon har på vad hon anser viktigt, samtidigt som hon har en väldigt tydlig egen röst i det hon skriver. Det är inte akademiskt ”objektivt”, men det är också tydligt att det inte heller är intentionen.
Framför allt är det litteraturen som faller under Jordahls lupp. Göran Greider, Marit Paulsen och Kerstin Ekman är några av intervjuoffren. Ulf Lundell, Stig Larsson och Bo Widerberg, bland andra, ägnas också uppmärksamhet. Alla dessa är inte i första hand kända som författare, men det är författarrollen som Jordahl uppmärksammar. Skam till sägande måste jag erkänna att jag tidigare inte kände till t.ex. Marit Paulsens ganska omfattande författarskap.
Vidare tycker jag om jämförelsen Jordahl gör mellan Stig Larsson och Ulf Lundell. Den handlar kanske mindre om ursprunget än de andra texterna, men förtjänar ändå sin plats i boken p.g.a. Jordahls bitskhet när hon hittar likheter mellan dem som hon inte trodde fanns:
Men synar man deras senaste verk förefaller den enda väsentliga skillnaden vara att Lundell är naturskildrare och fixerad vid fåglar, medan Larsson är upptagen med ändtarmsöppningar. Larsson skriver anus lika många gånger som Lundell skriver stjärtmes. Oräkneliga.
De texter som behandlar fängelsebiblioteken, samt ”kåkfararlitteratur” är också väldigt läsvärda. Till skillnad från 70-talet, då det ansågs lite fint att stå på fångars sida och att känna någon som satt i fängelse, så är det inget som annars uppmärksammas särskilt idag.
Var kommer du ifrån? når inte riktigt upp till Klass, men funkar fint som just fortsättning. Eller som en liten bilaga. Tankeställarbilaga.
Publicerad: 2006-09-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-05 15:31
En kommentar
Jag tycker – precis som recensenten Stina – att parallellerna som Anneli Jordahl drar mellan Stig Larsson och Ulf Lundell är intressana. Anneli Jordahl försöker ju faktiskt visa att de båda författarna inte är så himla olika varandra egentligen. Har ni reflekterat över varför Anneli Jordahl bemödat sig med att visa upp vilka likheter som finns författarna emellan? Jag misstänker att det beror på att Anneli märkt att de båda författarna bemöts på två helt skilda sätt på kultursidorna i dagstidningarna.
#
Kommentera eller pinga (trackback).