Recension

: Klass
Klass Anneli Jordahl
2003
Atlas
6/10

Klassens ljus

Utgiven 2003
ISBN 9172891193
Sidor 162
Illustratör Stina Wirsén

Om författaren

Anneli Jordahl (född 1960) är författare och kulturjournalist. Hon har skrivit bland annat Klass – är du fin nog? (2003), Var kommer du ifrån? (2006) och romaner som Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) (2009), Augustenbad en sommar (2011) och Som hundarna i Lafayette Park (2016). Hon har också varit krönikör i DN På Stan, litteraturkritiker i Sydsvenskan och Aftonbladet, samt redaktör för och medverkat i en rad böcker.

Sök efter boken

Vilken klass kommer du ifrån? Är det finare att vara överklass än slitande arbetarklass? Eller är det kanske helt tvärt om – att det riktigt coola är att vara arbetarklass, och inte någon överklasstönt som haft det lätt förspänt för sig under hela sitt liv? Och vad kännetecknar egentligen det här med klasser? Är det över huvud taget intressant att diskutera längre?

Ja, det senare menar i alla fall Anneli Jordahl. Arbetarklassen finns mycket väl kvar – även om många av oss har lyckats göra klassresan upp till medelklassen. Men arbetare finns det än. Och klass, det är något som sitter i mycket mer än vad man arbetar med, menar Jordahl. Det sitter i kulturen, i uppförandet, ja närmast i blodet.

Många lyckas dock bryta sig loss från sin uppväxts band, i alla fall i vår del av världen. Jordahl är själv en av dem som gjort en av dessa klassresor. Uppvuxen i ett klassiskt arbetarhem lyckas hon slå sig in på kulturelitens parnass – och göra karriär som kulturkritiker och krönikör. I den här boken får vi bland annat möta Jordahls mor, i ett samtal mellan de två.

Vi får också en intervju, eller ett samtal, mellan Jordahl och (arbetar-)poeten Ragnar Thoursie, liksom med överklasskillen David Lagercrantz (son till den mer kända Olof Lagercrantz), som kanske hellre hade velat vara arbetarklass.

Det är en bok för att försöka reda ut begreppen, heter det på baksidestexten. Samtidigt känns det inte som om särskilt många av begreppen verkligen har retts ut när jag har läst den här boken. Att klass är en viktig fråga, det är klart efter en läsning av den här boken. Men så mycket mer? Nej, styrkan i den här boken ligger inte riktigt i att den reder ut begreppet klass. Styrkan ligger i de intressanta porträtten, de spännande – och långt ifrån okontroversiella – tankarna om klass som Jordahl har i frågan.

Klass-diskussionen är inte slut. Jordahls inlägg är ett mycket läsvärt bidrag till den.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-10-14 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-05 19:20

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #932

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?