Utgiven | 2005 |
---|---|
ISBN | 9173430609 |
Sidor | 1023 |
Det verkar ha gått en trend i att skriva ”svarta böcker” under senare år. För något år sedan kom Kommunismens svarta bok. Tidigare i år släpptes storföretagens dito. Och nu har också Kolonialismens svarta bok kommit på svenska. Man bör väl se den här boken som ett svar på, eller kanske (som redaktören försöker hävda i sitt förord) ett komplement till, Kommunismens svarta bok. Här försöker ett antal historiker och antropologer visa att kapitalismen inte heller varit så trevlig som somliga skönmålare vill göra gällande. Det handlar inte alls om fria individer som gör upp affärer på en fri marknad, utan om förtryck och slaveri som utgör grunden för mången rikedom. Kolonialismen är helt klart ett otäckt kapitel i västvärldens historia som väl förtjänar mer uppmärksamhet än den brukar få i Sverige.
Förvänta dig heller inget annat än en tungviktare. Ämnet kolonialism – med alla dess delar av slavhandel, exploatering och förtryck – tillhör väl inte de flestas val av lektyr. Och med dryga tusen sidor text har man en hel del material att ta sig igenom. Men om man väl gör det kan man bli rikligt belönad i form av goda kunskaper om hur kolonialismen tog sig uttryck världen över. Nog finns det en viss tonvikt på före detta franska kolonier (eftersom författarna kommer därifrån). Det är ändå positivt att författarna breddar perspektivet, och framförallt att de också inkluderar bidrag om icke-västeuropeisk kolonialism (t.ex. rysk, arabisk eller japansk), eftersom det annars ofta glöms bort i sammanhanget.
Trots att boken är mastig, milt uttryckt, så är jag dock inte riktigt nöjd. Kolonialismens svarta bok lider nämligen av detaljismens dilemma – som läsare dränks man i detaljskildringar från olika länder och tidsepoker. Men en facktext blir inte nödvändigtvis bättre av att samla ihop och förmedla en oändlig mängd fakta. Det jag saknar är i hög grad överblicken, analyserna – det samlade greppet som ökar min förståelse som läsare. Vad betydde kolonialismen i sin helhet? Vilka var drivkrafterna bakom processen, och vilka blev konsekvenserna för såväl kolonierna som kolonialmakterna? Vilka konsekvenser fick hela det koloniala förloppet också för de länder som klarade sig från att bli koloniserade?
Det finns ett par sådana kapitel mot slutet av boken – framförallt vill jag framhålla det lysande kapitlet om kvinnornas situation under kolonialismen, skrivet av Arlette Gautier. Men deras analys håller sig ofta inom ett väl avgränsat fält, vilket gör att några av de största frågorna fortfarande känns obesvarade. Det är oerhört synd, eftersom debatten om vår historia hade förtjänat ett tungt inlägg på det området.
Det är i sin helhet en bok som man knappast kan förbise om man är intresserad av världshistoria. Men jag önskar kort och gott att jag hade kunnat ge den här boken ett bättre betyg.
Publicerad: 2005-11-14 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-09 10:45
En kommentar
[...] Läs mer: Dagens Bok, SVD, DN, LOKE, Läs även andra bloggares åsikter om Kolonialismens svarta bok, Marc Ferro, [...]
#
Kommentera eller pinga (trackback).