Gästrecension

: Gravitationens regnbåge
Gravitationens regnbåge Thomas Pynchon
1998
Albert Bonniers förlag
9/10

Fascinerande tegelsten

Utgiven 1998
ISBN 9100568139
Sidor 791
Orginaltitel Gravity´s Rainbow
Översättare Hans-Jacob Nilsson
Först utgiven 1973

Om författaren

Thomas Pynchon är född 1937 i New York. Han debuterade 1963 med romanen V. och för sedan dess en tillbakadragen och mytomspunnen tillvaro med långa pauser mellan de mångsidiga tegelstenarna.

På svenska finns, förutom V., novellsamlingen Steg för steg (1985) och romanerna Buden på nummer 49 (1967), Vineland (1992), Gravitationens regnbåge (1996), Mason & Dixon (2001), Inneboende brist (2011) och Mot dagen (2012)

Gästinformation

Erik Lauri är en författare som aldrig skrivit något – förutom betydelselösa artiklar i Göteborgs-Posten och Eskilstuna-Kuriren. För tillfället har han gett upp alla kreativa drömmar för att tjäna pengar, även om jobbet som projektledarassistent på en översättningsbyrå långt ifrån gör honom rik. Han har en massa onödiga akademiska poäng och prenumererar på Agent X-9.

Sök efter boken

Är det nåt jag verkligen hatar är det baksidestexter. Om de inte avslöjar hela handlingen ljuger de om den och får en att förvänta sig spännande intriger och insiktsfulla klurigheter som man sedan inte ser ett spår av inuti boken.

Presentationen/reklamtexten på den svarta baksidan av min lilla bok är också den tämligen intetsägande och missledande. Men den avslutas av en klyschig mening som träffar otroligt rätt: "I sin blandning av vetenskap och myt, gyckel och förtvivlan, snusk och rock’n’roll blir den en parabel över vår tids falliska dödsdrift – och en vision av civilisationen som en enda stor sammansvärjning."

"Sin" och "den" refererar här till den mystiska författaremeriten Thomas Pynchons tegelsten "Gravitationens regnbåge". Därmed skulle jag egentligen kunna sluta skriva. Min bestämda uppfattning är nämligen att en recensions huvudsyfte är att inbjuda och locka till läsning, att förmedla en glimt av den njutning recensenten själv upplevt. Och det gör verkligen citatet ovan.

Är man som jag en sådan som tillbringar timmar framför andra-världskriget-dokumentärer på Discovery, som tror på konspirationsteorier, som älskar medeltidstyska ("ic heb u liever dan ên everswin, al waert van finen goude ghewracht"), som är tillräckligt naturvetenskapligt intresserad för att fascineras av vilka polymerer som behövdes för att bygga tyskarnas V2-raketer ("Imipolex G har visat sig vara inget mer – eller mindre – olycksbådande än en ny sorts plast, en aromatisk heterocyklisk polymer, utvecklad 1939, många år före sin tid, av en L. Jamf för IG Farben. Den är stabil vid höga temperaturer, upp till 900 grader Celsius, och den kombinerar hög styrka med en låg energiförlustfaktor. Strukturellt sett är den en styv kedja av aromatiska ringar, sexdelade som guldringen som glider och pumpar ovanför Hilary Bounces navel, här och där alternerande med vad som kallas heterocykliska cirklar.") och som dessutom inte ryggar tillbaka för lite snusk – ja, då kan man inte undgå att älska denna bok.

Visst, "Gravitationens regnbåge" låter kanske en smula grabbigt nördig när jag beskriver den. Och det är den också. Konspirationsteorier, sex, teknik och skröna blandas hejvilt. Men Thomas Pynchon är också en stor författare. Språket är utsökt och skiftande; toalettklotter avlöser romanspastischer som i sin tur avlöser gudomlig prosa smyckad av dråpliga, vackra och träffande allusioner. Precis som i efterföljaren Bret Easton Ellis "Glamorama" är gränsen mellan den fiktiva verkligheten och den fiktiva fantasin flytande. Det är endast genom att noggrant beakta det böljande språket man kan följa skiftningarna mellan de olika karaktärerna inom det schizofrena berättarjaget.

En varning måste dock utfärdas: Jag är något av en litterär masochist (jag har läst Joyces "Ulysses"). Av ren princip vägrar jag att inte läsa färdigt böcker jag väl påbörjat. Detta till trots gav jag, första gången jag började läsa denna roman, upp efter tvåhundra sidor. Jag hade ingen aning om vem som var vem, vem som pratade eller vad fan han ville. Men så ett halvår senare, under ett par lediga sommarveckor, grep jag mig den åter an. Och denna gång sträckläste jag boken… När man väl trängt in i denna litterära värld där alla är alla, där världskriget utkämpas mellan multinationella företag, och där bläckfiskar spelar en lika viktig roll som bananer, är man fast. Det är spännande, underhållande, förbryllande och rent ut sagt litterärt.

Nu ska jag just – för tredje gången – börja om från början på Thomas Pynchons senaste roman "Mason & Dixon".

Erik Lauri

Publicerad: 2005-05-21 00:00 / Uppdaterad: 2005-05-21 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1633

2 kommentarer

Sympatiskt skriven recension och alltid trevligt när Pynchon får strålkastarljuset på sig (eller ja, hans verk). Skönt att läsa att även ett läsvant fan som Erik här erkänner vissa svårigheter med att penetrera (ursäkta ordvalet) hans tegelstenar. En liten bekräftelse på att man inte är helt dum i huvudet. Kanske. Fastnade också i "Gravitaionens…" fastän jag tyckte det var jättebra (dumt att ta läspaus från den här boken med alla sina huvudpersoner). Mason & Dixon har jag också gjort flera omstarter på. Orginalspråket gav jag upp ganska omgående, ty åtminstone jag är inte sådär jättehaj på amerikansk 1700- talsengelska.

hankypanky Oregistrerad 2005-05-22 20:54
 

jag har också börjat på Gravitationens Regnbåge ett otal gånger och tvingats lägga den ifrån mig efter 100 sidor. Lyckades dock nyligen ta mig igenom den och det var en av de bästa läsupplevelser jag haft. Erkänner att jag har många frågetecken kvar vad gäller innehållet men jag ser mycket fram emot att få svar på dessa när jag senare läser om denna fantastiska bok. Har precis gett mig i kast med V och förväntningarna är höga…

bosch Oregistrerad 2005-05-26 18:21
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?