Recension

: Musiken i ett liv
Musiken i ett liv Andreï Makine
2004
Norstedts
7/10

Homo individus

Utgiven 2004
ISBN 9113010581
Sidor 121
Översättare Ulla Bruncrona

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

Andreï Makine föddes i Sibirien 1957 men är numera fransk medborgare och bosatt i Paris. Med debuten ”Det franska testamentet” (på svenska 1997) blev han världsstjärna över en natt. Det här är den sjätte av hans romaner som utges på svenska. Några tidigare roamaner av Makine: ”Rekviem för öst” (2002), ”Kärlek vid floden Amur” (2001)och ”Olga Arbelinas brott” (2000).

Andreï Makine – Intervju med Makine, du bör kunna franska.

Sök efter boken

Ibland, i min lite trångsynta och naiva värld, när naturen reflekterar solen ljus, löven skiner grönt, blommorna sprakar i rabatter och graniten vibrerar av värme, är jag säker på att det alltid kommer att vara så i min värld. Ett paradis utan gråa moln. Och ibland när jag ser bilder av öststatländer, reser sig en kall, grådaskig bild med lövlösa träd, slagghögar och vissnande blommor. En motsatt sinnebild som orättvist förföljer mig.

I Andreï Makines Musiken i ett liv väntar frusna människor på ett försenat tåg till Moksva i en sliten tågstation. I skydd undan den snöiga och vindpinade vinternatten blir stationen en miniatyrvärld av filosofen Alexandr Zinojev begrepp: Homo sovieticus. Prostituerade, soldater och fattiga tränger ihop sig i väntan på tåget för att hålla värmen. De fogar sig i väntan på det sex timmar försenade tåget. Inga frågor, inga upprörda miner, bara en långsam puls som trängs med hostningar, en iskall snöig vind och sömniga ögon. I massan finner vi huvudpersonen, kanske Makine själv, som brottas med filosofens begrepp Homo sovieticus. Han ser hur väl den passar in på landet som lider av fattigdom, svält, arbetsslöhet och som bara fogar sig till tillståndet. Samtidigt hör han tyst musik som tränger ner från stationens övre våning.

Så börjar den knappt hundra sidor långa men välfyllda romanen om Aleksej Berg, pianisten på övervåningen, som delar sitt tidigare liv med huvudpersonen under resan mot Moskva.

Aleksej, en lovade musiker som 1941 precis ska ge sin första konsert, får fly från Moskva till släktingar i Ukraina när hans familj blir bortförda av Stalins lakejer. Konserten blir aldrig av, istället lever han snart under stulen identitet som rysk soldat när kriget anländer. Från utrensningar till krigets helvete, och oron för att hans egentliga identitet ska upptäckas, förvandlas Aleksej snabbt till en tyst människa och musiken i hans liv krymper och får endast plats inom honom.

Makine dyker trots den dystra och vemodiga stämningen i boken ner i en värld av färger och känslor. Aleksej kanske har förlorat den fysiska friheten men den mentala och känslosamma finns kvar. Och Aleksej träffar människor under kriget med en historia, med glada och dystra miner, som ställer sig i kontrast till den dunkla och kalla massa vid romanens inledande på tågstationen.

Begreppet Homo soveiticus vederläggs av Makine. För även om Aleksej flydde från Stalins fångläger till kriget motsätter han sig statens enade vilja och makt att styra över människors liv. Staten som råder över livsöden genom att fängsla, deportera eller avrätta. Aleksej flyr därför aningen paradoxalt till sin frihet och samtidigt till ett fängelse utan musik. Men han bestämmer själv sitt öde.

Makine har med romanens ringa omfång skapat en tydlig värld med liv och rörelse som väcker extensiella frågor och som motsätter sig min generaliserade och fördomsfulla sinnebild. Prosan är snäv och Makine slösar inte gärna med orden på målande utvikningar. Från första till sista sidan rider jag bestämt på en melankolisk ton som skrider fram i makligt tempo. Inga avbrott.

Textutdrag (Visa/göm)

Ranald MacDonald

Publicerad: 2004-04-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-10 22:06

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1163

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?