Recension

: Likets kulturhistoria
Likets kulturhistoria Mary Roach
2004
Norstedts
5/10

Det är bara döden

Utgiven 2004
ISBN 9113012738
Sidor 315
Översättare Nille Lindgren

Om författaren

Fotograf: John Madere

Mary Roach är journalist med bl.a. GQ, Vogue och The New York Times Magazine som arbetsgivare. Hon bor i San Francisco.

Sök efter boken

Eftersom den här boken kommer från USA kan vi börja där. I teveserien Six feet under är döden en montervägg med kistor (chromade som lacken på fabriksnya Cadillacs) i Fisher&Sons begravningsbyrå. Hit men inte längre tycks den efterlevandes tolerans inför fakta sträcka sig; visningen av den uppsminkade döden är bara en påminnelse av livet, ett sista retusherat vykort ur det förflutna.

Vad som sedan händer med stoftet, egentligen, är för de flesta höljt i dunkel, oavsett om det nu rör sig om jordfästning, kremering eller, vilket denna bok fokuserar på, vetenskapliga experiment och andra underliga övningar.

Mary Roach går på knock direkt i första kapitlet där hon besöker en anatomikurs för plastikkirurger. I en sal ligger 40 avhuggna huvuden i varsin långpanna, färdiga övningsobjekt för några av landets främsta ansiktslyftare. Den här världen slösar inte med kroppsdelarna. Huvuden skiljs bort så armar och bål kan användas på annat håll. De som övar har lärt sig metoden: objektifiering by core.

Ett återkommande trick ska det visa sig för alla de läkare, forskare och mer eller mindre noggräknade människor som genom historien ställt sig i naturvetenskapens tjänst. Alltifrån revolutionsbödlarna i Paris som nyfiket spanade ned i korgar fulla av dekapiterade huvuden för att se om de visade livstecken dirket efter avskiljandet, till vetenskapsmannen som spikade upp lik på kors för att utröna om enbart spikarna i Jesu armar förmådde hålla kroppen på plats.

Döden är och förblir ett mysterium.

Mary Roach hinner gå genom en hel del av vad som händer med våra kvarlevor. Hon skriver lätt och ledigt, ofta med galghumoristiska vinklar och små utvikningar åt det morbida hållet. Sånt lyfter läsningen om ämnet känns tungt.

Det blir lite som kistväggen hos Fisherpojkarna. Snyggt förpackat, lättsmält och något för alla.

Anders Edwartz

Publicerad: 2004-04-27 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-18 16:44

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1164

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?