Recension

: Oryx och Crake
Oryx och Crake Margaret Atwood
2003
Prisma
6/10

Seriös science fiction

Utgiven 2003
ISBN 9151841770
Sidor 374
Översättare Birgitta Gahrton

Om författaren

Margaret Atwood har publicerat lyrik, noveller, romaner och essäistik och är en av Kanadas mest uppburna författare – hon har mottagit mer än 55 nationella och internationella utmärkelser. År 2000 fick hon Bookerpriset för Den blinde mördaren. Hon föddes 1939 i Ottawa, Kanada. Hennes hemsida finns här.

Sök efter boken

Hur skulle det kännas att vara den enda kvarvarande av sitt slag? Att själv vara ett exemplar av en utrotningshotad art? Det är temat för Atwoods succéroman "Oryx och crake".

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i science fiction. Delvis för att framtidsvision ofta liknar varandra alltför mycket som om de skrevs efter mall, och dels för att jag lite saknar framtidsfascination. Tokiga teknikunder och framavlade övermänniskor är inte något som kittlar min fantasi.

Men det här är ju seriös science fiction. Riktig litteratur. Vilket i och för sig märks redan från början. "Oryx och Crake" har under hösten hypats till Nobelnivå, och då blir det svårt. Boken är aldrig lika bra som hypen. Man blir nästan alltid besviken. I de lägena är det svårt att sätta ett objektivt betyg. Även om boken är jättebra, kan den aldrig vara så bra som man förväntade sig.

Men. Jag tog min uppgift på allvar. Jag har läst "Oryx och Crake" noggrant, långsamt, funderat över storyn och personerna. Jag tycker såhär: Jodå, det är en bra bok. Det blir stundtals lite långtråkigt att följa Snömans tankar, och ibland är tillbakablickarna på livet med "Oryx och Crake" allt för förenklade. En hel del är förutsägbart, vissa vändningar är givna och Oryx, Snömans älskade, känns som en stencilerad kopia av stackars asiatisk barnsexslav V 1.0.

Annars är det mesta bra, om än inte mycket bra. Det är definitivt en bok jag rekommenderar, men det räcker nog att lägga pocketpengar på den.

Att betyget inte blir högre beror nog på hypen. Tyvärr motsvarade "Oryx och Crake" inte riktigt mina förväntningar.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2004-01-27 00:00 / Uppdaterad: 2004-01-27 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1064

8 kommentarer

Enkel fråga: finns objektivt betyg över huvudtaget?

P Oregistrerad 2004-01-27 00:07
 

Jag såg ett objektivt betyg en gång, men det var för länge sen när kritiken var ung.

Q Oregistrerad 2004-01-27 00:24
 

Hihi

R Oregistrerad 2004-01-27 08:04
 

Hmmm. Ja, det är svårt. Jag menar att jag försökte läsa boken utan att ha förutfattade meningar. Alltså att jag försökte vara objektiv i den bemärkelsen, inte att recensionen är objektiv.

AnnaL, dagensbok Oregistrerad 2004-01-27 10:13
 

Apropå personteckningen av Oryx:
Jag tycker att det är väldigt snyggt gjort att man efter hand blir mer och mer medveten om att berättarjagets beskrivning av henne mest bygger på hans egna fördomar och saker som hon av allt att döma bara säger för att göra honom till viljes. Fast visst kunde det ha varit intressant att få veta mer om vem hon egentligen är.

För övrigt kan jag rekommendera alla Atwood-fans att kolla in hennes site http://www.owtoad.com . Mycket bra, missa inte de tecknade serierna!

Pontus Oregistrerad 2004-01-27 17:26
 

Det finns en länk till Atwood s officiella site under just "officiell site" till vänster på sidan.

Anna L, dagensbok.com Oregistrerad 2004-01-28 11:19
 

Hejsan! Urusel recension!

JP Oregistrerad 2008-04-09 00:39
 

[…] mer: Adlibris, Bokus, SvD, Boksidan, Dagens Bok, Lyrans noblesser, Carolina […]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?