Recension

: Aldrig mer!
Aldrig mer! Jennifer Crusie
2003
Egmont Richters
1/10

Aldrig mer!

Utgiven 2003
ISBN 9177153057
Sidor 365
Orginaltitel Tell me lies
Översättare Lisbet Holst

Om författaren

Jennifer Crusie föddes 1949 i Wapakoneta, Ohio. Hon har skrivit en mängd romaner, däribland ”Bet Me”, ”Faking It” och ”Don’t Look Down”, undervisat i litteratur, påbörjat en avhandling om kvinnors narrativa strategier och skrivit för Harlequin. Crusie har också varit redaktör för flera av BenBella Books SmartPop-antologier och skrivit ”Anne Rice: A Critical Companion”.

Jenny Crusie – Författaren/redaktörens hemsida.

Sök efter boken

Aldrig mer en bok av Jennifer Crusie.

Aldrig mer en bok som säger: ”aldrig mer en snäll flicka”.

Aldrig mer en bok som tar upp min tid utan att ge mig något.

Aldrig mer en bok som heter Aldrig mer!.

Hon, bedragen och sårad. Han, den otrogne hunden, svindlaren.

Hon ska aldrig mer acceptera det. Hon ska stå på sig och vara stark. Hon ska aldrig mer vara snäll.

Jag blir förbannad. Först på världen, men då inser jag att det är fel. Sen på boken, och det är nog också fel, den är ju bara papper med bokstäver på. Sist på författarinnan. Är det rätt då? Ja, kanske. Hon har ju skrivit smörjan.

Men rätt, nä, kanske inte. Det kanske helt enkelt är synd om henne. För att hon tror att det hon definierar är en kvinna som aldrig mer är snäll. Någon som vågar bryta mönstret och är tuff. Men ack så fel det blir. Ännu mer synd om henne är det när hon försöker inbilla mig hur en stark självständig kvinna beter sig. Jag tror henne aldrig för en sekund. Det hon beskriver är något helt annat.

Aldrig mer.

En stark kvinna är mer än en kvinna som skriker efter sex. Är det bara starka kvinnor som vill ha sex? Tror inte det va? En stark kvinna är inte nödvändigtvis en som vågar ställa till en scen trots att alla pratar. En stark, självständig kvinna kastar sig inte i armarna på första bästa älskare. Inte om hon hade varit tillräckligt stark och självständig. Är man stark och självständig klarar man sig själv. Det ligger i själva ordet. Det betyder därmed inte att man inte vill ha kärlek. Men man är inte beroende av en partner för att vara en person.

Dessutom tror jag att snäll inte nödvändigtvis behöver betyda dum, korkad och blåögd. Det är faktiskt möjligt att vara snäll och stark och självständig på samma gång. Det är jag övertygad om. Och jag tycker också att vi ska ta bort den negativa stämpeln från ordet snäll. Att vara snäll är något bra, riktigt bra. Tänk om alla vore det.

Jag är också övertygad om att jag inte behöver skriva mer, för jag har nog gjort mig förstådd, jag ska aldrig mer läsa den här boken.

Aldrig mer.

Textutdrag (Visa/göm)

Lisa Johansson

Publicerad: 2004-01-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-20 19:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1063

6 kommentarer

Precis så ser det ofta ut när kvinnor ska vara starka och självständiga. De lever ut och beter sig i det stora hela som män. Det verkar som om ingen vet hur en självständig kvinna ska gestaltas helt enkelt. Allra minst kvinnliga författare. För vad ÄR det egentligen? Är det per automatik att inte ha en karl?

Fräknis Oregistrerad 2004-01-26 10:47
 

Nej man kan vara självständigt och ändå ha en karl. Att vara självständig är att kunna ta hand om sej själv om det behövs. Men man behöver inte kunna allt. Egentligen är det väl att inte vara beroenda av en annan människa. Men samtidigt våga luta sej mot någon.
Och att inte låta sej trampas på.
Jag tror att det finns massor av "riktigt" självständiga kvinnor i vardagslivet men det är nog inte kul att skriva romaner om oss.
Kram

Carina Oregistrerad 2004-01-26 16:52
 

Synd att omvärlden fortsätter mata oss med stereotypa bilder av "starka" kvinnor. Jag tror att vi själva vet bäst vad en stark kvinna är och det handlar som sagt inte om män. Det handlar bara om oss själva.

Lisa, dagensbok.com Oregistrerad 2004-01-28 10:55
 

Förresten skulle jag väldigt gärna läsa en vettig bok om självständiga kvinnor i vardagslivet.

Lisa, dagensbok.com Oregistrerad 2004-01-28 10:56
 

Jag tror man måste ta bort begreppet "självständig"för att komma nånvart. Vem skriver böcker om självständiga män? De förväntas liksom bara vara det, inget man behöver berätta. Och så får man göra med kvinnor också när man skriver om dem. Inte berätta att de är självständiga utan berätta vad de gör och så får läsaren själv dra slutsatserna.

Fräknis Oregistrerad 2004-01-28 11:26
 

Låter vettigt. Fattar inte varför det skall behövas böcker om självständiga kvinnor. Det förutsätter ju att de flesta kvinnor inte är självständiga och det är jag övertygad om att de flesta svenska kvinnor är, om de inte själva valt att inte vara det eller det finns några konkreta personspecifika hinder för det. Tycker det är en så tröttsam mentalitet att man förutsätter att saker och ting är svårare för kvinnor, har man den inställningen blir det ju per automatik också svårare. Bättre då att förutsätta att man lever i ett så pass jämställt samhälle att man har samma möjligheter som män och först anamma åsikten att det inte är så när man själv blir utsatt för någon form av diskriminering. Tycker man skyller alltför mycket på jämställdhetsproblematiken, ett stort/större problem är inställningen att många kvinnor tycks förutsätta att de inte har samma möjligheter trots att de inte har några egna erfarenheter att bygga den inställningen på. Men jag kanske har fel?

Martin, dagensbok.com Oregistrerad 2004-01-28 16:22
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?