Recension

: Born Free
Born Free Laura Hird
2000
Canongate Books
9/10

En fasligt rolig familjetragedi

Utgiven 2000
ISBN 1841950483
Språk Engelska

Om författaren

Laura Hird föddes 1966 i Edinburgh där hon fortfarande bor. ”Nail and Other Stories” är hennes debutbok, hon hade dock redan innan fått mycket publicerat i tidningar. Hon har även skrivit romanen ”Born Free” som blev nominerad till ”Whitbread Book Award” för bästa debutroman år 2000.

Sök efter boken

"Born Free" är historien om en familj i Edinburgh som trasas sönder. Där är den 15-åriga dottern Joni, som mest tänker på sex hela tiden. Oskulden ska bort till nästan varje pris, om det så är genom en främling som raggar upp henne. Framförallt är det dock bästa vännens pojkvän som hon hela tiden trånar efter. En annan av hennes favoritsysselsättningar är att snatta saker eller pengar; från föräldrarna eller i affärer. Föräldrarna är bara helt knäppa i huvudet, tycker hon – morsan är galen och farsan, som mest gillar att dra täcket av henne hela tiden, är pervers.

Jack är den ensamme och mobbade lillebrodern, ett år yngre än Joni och fruktansvärt irriterad av det. Han är minst lika besatt att sex som Joni. Centrum för hans uppmärksamhet råkar vara systerns bästa vän. Men känslorna verkar inte särskilt besvarade. Därför oroar han sig nu för om inte all onani är anledningen till att han har så mycket finnar. Inte blir situationen särskilt mycket bättre för honom då systerns hjärtanskär råkar vara en stor och otrevlig grabb som allt som oftast tillsammans med ett par av polarna roar sig med att misshandla honom.

Mamma Angie är fruktansvärt utled på familjen, på arbetet, på den enda vän hon har och på hela sitt liv. Barnen bara avskyr henne, och hennes man är så fruktansvärt ointressant. Dessutom är han impotent:

"Why did my life take that cruel turn? What is Rab, my jilted squaddie, doing now? [...] Everyone said Rad was a cunt, he'd shag a split heid. Vic was honest, dependable, worked hard and all the other Calvinist bullshit. All Rab had to offer me was a huge cock and a filthy mind. That would have been enough. That would have been almost too much in comparison. Never listen to other people. Live and die by your own decisions."

Hon vill helst av allt ha en ordentlig karriär och en snygg och intelligent man någon helt annanstans än i ett tråkigt Edinburgh. Och kanske går drömmen i uppfyllelse? På den spelbutik där hon arbetar verkar chefen, efter ett par drinkar, inte så dum…

Slutligen finns alltså pappan Vic, en toffelhjälte utan like. Han söker desperat kontakt med sina barn, men de ser honom mest som en guldkalv man kan mjölka på pengar:

"'Da-ad?'
'Uh huh.'
'You couldnae give me three pounds for my computer magazine, could you?'
'I got you it the other day.'
'Nah, there's hundreds of them now. [...]'
With an offended 'Get a grip, Dad', he's gone. We were together for 12 minutes though. It's a start. And it only cost me three pounds."

Vic försöker samla ihop resterna av familjen, precis som han alltid har gjort. Men då han försöker vara alla till lags samtidigt misslyckas han katastrofalt med att tillfredsställa någon. Inte minst sig själv; han blundar länge för alla obehagliga problem. Ända tills det inte är möjligt att blunda längre, då fruns drickande ännu en gång verkar gå över styr. Så familjen trasas sakta sönder då mamman faller tillbaka i sitt alkoholmissbruk, och får nog av sin misslyckade familj.

I sin helhet är det en superb familjetragedi som Laura Hird har författat. I sin dysterhet är den faktiskt fantastiskt rolig att läsa, på grund av alla helt galna upptåg som man får följa. I all misär finns det en glädje och ett trots som på något sätt lyckas hålla allt det mörka tillbaka. Någonstans i tunneln finns det ljusglimtar.

Den är rappt och träffsäkert skriven, med karaktärer och en dialog som känns äkta. Och det här är kanske bokens främsta styrka – den känns verkligen övertygande. Man får följa familjen ur de olika medlemmarnas synvinkel, varje kapitel växlar huvudperson, vilket gör att man får följa ett spännande samspel mellan alla dessa starka viljor "inifrån" dem alla. Läs!!!

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2001-01-05 00:00 / Uppdaterad: 2001-01-05 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #75

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?