Recension

: Love All The People
Love All The People Bill Hicks
2005
Constable
8/10

It's just a ride

Utgiven 2005
ISBN 1845291115
Sidor 384
Först utgiven 2003
Språk Engelska

Om författaren

Bill Hicks föddes i Georgia 1961. Han inledde sin karriär som komiker redan som tonåring och blev en av sin generations mest inflytelserika ståuppare. Han dog i cancer 26 februari 1994.

Bill Hicks – Officiell sida.

Sök efter boken

Ibland undrar jag om Bill Hicks förlorade.

Men vi börjar väl från början, för dem som inte känner till honom, vilket väl tyvärr är de flesta. Bill Hicks var en komiker som trodde att det gick att förändra världen. Inte för inte har han ofta jämförts med Lenny Bruce; själv kallade han sig "Chomsky with dick jokes". Han var oförskämt samhällskritisk, och hans föreställningar ofta rasande föreläsningar i utrikespolitik, drogkunskap, religionskritik och musikhistoria. Fast roliga.

If you're so pro-life, do me a fucking favor: don't block med-clinics – lock arms and block cemetaries! Let's see how fucking committed you are to this issue!

Folk som kom till hans föreställningar och förväntade sig en kväll med harmlös underhållning, men i stället fick långa utläggningar om Kennedymord, Irakkriget och det exakta förhållandet mellan Vanilla Ice och Satan, kanske inte gillade det… och blev då ofta själva måltavlorna. Denis Leary snodde hans mindre kontroversiella rutiner rakt av och blev berömd medan Bill fortsatte uppträda på

The Comedy Pouch in Possum Ridge, Arkansas…

Bill Hicks hade mycket att säga, och även om jag inte håller med om allt han sade var han en av de där komikerna som var värd mer än att skrattas åt, som nästan handgripligen tvingade sin publik att åtminstone tänka efter. Jag hade väldigt gärna läst en bok av honom; en självbiografi, en satir, rentav en renodlad roman… Tyvärr dog han just när hans karriär började lyfta på allvar, och han hann aldrig skriva någon, så "Love All The People" får duga: en sammanställning av intervjuer, brev, essäer och framför allt utskrifter av hans föreställningar. Visst, har man plattorna – det har blivit ett antal, trots att han bara hann ge ut två stycken under sin livstid – finns här inte sådär väldigt mycket nytt, och det är inte samma sak att läsa det i bokform. Inte minst blir det lite upprepande efter ett tag – han varierade visserligen materialet en hel del, men vissa rutiner återkommer om och om igen tills man kan dem utantill. Men de är värda att tryckas, att finnas tillgängliga och kanske därmed tas på lite större allvar än man i vanliga fall skulle ta en komiker på.

Och en sak som slår mig när jag läser detta är just att… titeln är slående. Bill Hicks må ha framstått som en benhård cyniker, han må ha kallat sin stil "the comedy of hate", han må ha gormat om människans dumhet och önskat livet ur alla han störde sig på inklusive sin publik…

We should have embarrassed the Iraqis… WE should have assasinated Bush and said "That's how you do it Towelhead, don't fuck with us!". See, if Bush had been the one who would have died there would have been NO loss of innocent life.

…men det kom egentligen inte ur förakt för människor, utan en frustrerad tro på att mänskligheten i stort måste vara kapabel till något större än att glo på TV, sätta allt fler fattiga barn till världen och då och då hitta på nya spännande sätt att ta kål på varann. Bill ville få folk att tänka till. Som komiker kunde han på fullt allvar säga saker mer "seriösa" debattörer inte kan, och det är en sådan röst jag kan sakna idag. Någon som använder sitt sinne för humor till något annat än att bara underhålla, som får skrattet att fastna i halsen när hjärnan kopplar in.

Och då återkommer vi till frågan om Bill förlorade. För när man läser eller hör honom 11 år efter hans död är det första man slås av hur många av hans måltavlor som sitter där dom satt. Krigar president Bush i Mellanöstern? Check. Firar religiös fundamentalism nya triumfer dagligen? Check. Är topplistorna fulla av specialdesignade harmlösa tonåringar? Check. Sitter folk fast framför TV:n? Check. Etc etc etc. Men ändå… det är ju mer än lovligt naivt att tro att en människa kan ändra någonting. Men så länge hans skivor lyssnas på och böcker som denna ges ut kan man alltid hoppas att någon, då och då, lyssnar på honom och hajar till.

I'm just trying to plant seeds. Maybe one day, they'll take root – I don't know. You try, you do what you can.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2005-10-18 00:00 / Uppdaterad: 2005-10-18 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1791

10 kommentarer

Meningar ska inledas med versaler, eller så förstår jag bara inte vitsen med att inte göra det i just den här recensionen. Jag ska läsa om den imorgon när jag är mer vaken. Verkar vara intressant.

Niels Oregistrerad 2005-10-18 01:07
 

Det är alltså ordet "som" i "som komiker kunde han på fullt allvar [...]" jag hakar upp mig på ;).

Niels Oregistrerad 2005-10-18 09:31
 

Ett av Bill Hicks "subtila" fröplanteranden ;):
"By the way, if anyone here is in advertising or marketing, kill yourself. No, this is not a joke: kill yourself . . . I know what the marketing people are thinking now too: 'Oh. He's going for that anti-marketing dollar. That's a good market.' Oh man, I am not doing that, you fucking evil scumbags."

hankypanky Oregistrerad 2005-10-18 09:42
 

Niels: tack för påpekandet. Fixat.

Björn Waller Redaktionen 2005-10-18 10:23
 

Jag såg Sane Man igår, lyssnade på Rant in E-minor idag, och imorgon ska jag köpa boken. Lätt. Tack för recensionen!

Niels Oregistrerad 2005-10-19 21:43
 

Niels: kul! Var det din första kontakt med Bill? (Antar inte det, Sane Man är väl inte det enklaste att få tag på på kort varsel…)

Björn Waller Redaktionen 2005-10-20 09:14
 

Björn: Jo, det är det faktiskt, och jag blev lite smått förälskad ;). Sane Man fick jag tag på via olaglig fildelning, skivorna likaså. Boken finns inte i någon bokhandel alls i Göteborg (jag letade ganska friskt, tycker jag), så jag ska beställa den via nätet idag. Lite synd att han ska vara så anonym även i Sverige.

Niels Oregistrerad 2005-10-23 15:20
 

Niels: Vad glad jag blir! Boken finns förresten, tror jag, på SL Books på Andra Långgatan (gratisreklam).

Björn Waller Redaktionen 2005-10-23 16:44
 

Jag såg precis Bill Mahers ståuppkomedi "Be More Cynical" från år 2000 och kunde inte låta bli att bli så jävla ARG då Maher står och drar Hicks skämt utan att skämmas… Visst, det är bra att Hicks alster kommer ut även nu efter hans död, men åh.. det känns så.. åh, varför klonade ingen Hicks innan han gick hädan?

Niels Oregistrerad 2006-04-01 22:01
 

Innan jag går och lägger mig tänker jag på tänk om Bill Hicks hade levt nu!!

Kurden Oregistrerad 2007-03-28 01:08
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?