Recension

: Tiveden i ljuset från norra Vättern
Tiveden i ljuset från norra Vättern Clas Thor
2000
Gullers
6/10

Vacker bok om vackra landskap

Utgiven 2000
ISBN 9188238326
Sidor 143

Om författaren

Clas Thor (född 1951) är reporter och författare och bosatt i Örebro. Hans första bok gavs ut på 1970-talet. Författarskapet är brett och omfattar såväl reseböcker som läroböcker i journalistik.

Sök efter boken

Vad är Tiveden. En skog, va? Åt Örebrohållet till? Rövartillhåll? Forntida gränsland? Claes Thor och Ullabritt Jonsson rätar ut de flesta frågetecknen man kan ha angående Tiveden. Redan litteraturlistan är imponerande. Den upptar ett 80-tal titlar. Vad är då detta för slags bok? En turistguide? JA! En reseberättelse? JA! Fin fotobok? JA! Historiska berättelser och skrönor? JA!

Författararna formligen bubblar över i sin vilja att berätta , något som kan få en del underliga följder. Bildtexterna är ibland väldigt långa och berättar om i stort sett samma företeelser som den löpande texten. Det finns säkert någon pedagogisk tanke bakom det men för mig blev det mest förvirrande.

Thor skriver som vanligt på sitt lite skolmästaraktiga sätt som ibland kan kännas lite ålderstiget, men som är väldigt lätt att tycka om. Det är ett journalistiskt, lättläst språk med många citat och poetiska beskrivningar. Han drar sig inte för att uppfinna nya ord. Ordet ”underklaraste” får stå som en målande beskrivning av sjön Vättern.

Jonssons bilder pendlar mellan det naturlyriska och dokumentära. Ibland gör hon rent insmickrande ”turistbilder”. Eftersom alla bilderna är i färg och dessutom återgivna i ett bra tryck inser man snart att man alltid haft rätt i sina misstankar; Sverige är väldigt vackert.

Denna bok är ett ”måste” för dom som bor i eller är intresserad av Tiveden.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2001-01-04 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-17 15:08

Kategori: Recension | Recension: #74

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?