Recension

: The World Guide 2001/2002
The World Guide 2001/2002 Instituto del Tercer Mundo
2001
New Internationalist Publications Ltd.
6/10

Fakta om oss och vår geografi

Utgiven 2001
ISBN 1869847725
Sidor 609
Språk engelska

Om författaren

Instituto del Tercer Mundo, eller Third World Institute, ligger i Montevideo, Uruguay och ger i samarbete med människor och institutioner världen över utan vinstintresse ut ”The World Guide”. Den första engelska versionen publicerades 1984.

Instituto del Tercer Mundo – Institutets hemsida.

Sök efter boken

Om du gillar siffror, tabeller och statistik, vill ha en snabb information om ett lands historik, miljö, topografi, vattenföring, markanvändning, befolkning, dödlighet, läskunnighet och gud vet vad, och dessutom är kalenderbitare, då är det här boken för dig. Du får hela världens politiska karta utförligt presenterad i text, enkla symboler och små kartor. Den senaste upplagan av The World Guide presenterar vår planets 217 länder i trefärgstryck.

I ett inledande kapitlet kommer dessutom våra stora globala frågor på tal. Kort och koncist tar man upp aktualiteter kring vår planets hälsotillstånd och framtidsutsikter. All information kan du få annorstädes, men här är den lättillgänglig i en och samma volym. Dock är det du själv som måste förvandla all fakta till geografisk kunskap. Det är lätt att drunkna, men att jämföra människans olika förutsättningar utifrån var de bor är en självklar början. Perspektivet är inte västerländskt vilket tveklöst är en styrka och gör The World Guide unik.

För mig är vinningarna med The World Guide ren kuriosa, men för den skull inte mindre användbar som referenslitteratur. När jag vill uppdatera mina geografiska faktakunskaper är The World Guide lika bra som någonsin Leonard Maltins Movie and Video Guide för filmälskaren. Jag kan läsa om länder jag knappt visste fanns, förvånas över hur många människor det finns på vår jord, var de bor och hur få jag känner. Jag kan förvånas över den ojämna resursfördelningen och hur många som saknar rent dricksvatten, samtidigt som mitt badkar fylls till bredden.

Visste du förresten att Diego Garcia, som forfarande tillhör Mauritius, har 1000 invånare som alla är amerikanska eller brittiska soldater, att 16 % av Omans arbetskraft består av kvinnor, att 19,9 % av Nepals befolkning är urbaniserade, att läskunnigheten i Egypten är 51 %, att Gabon har 19 läkare på 100 000 invånare medan Sverige har 299, att Cuba gav ut nio nya boktitlar per 100 000 invånare 1992 medan Sverige hela 158. Vad säger inte det?

David Enemar

Publicerad: 2001-07-29 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-17 05:36

Kategori: Recension | Recension: #273

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?