Recension

: Kom
Kom Mara Lee
2000
Vertigo
5/10

Automatisk sexualitet

Utgiven 2000
ISBN 9197349178
Sidor 100

Om författaren

Mara Lee, född 1973, bosatt i Stockholm. Hennes debut Kom (2000) och Hennes vård (2004) gavs ut på Vertigo förlag och Ladies (2007) på Albert Bonniers förlag. Mara Lee undervisar i skrivande på Biskops-Arnö.

[caption id="attachment_27971" align="aligncenter" width="179" caption="Foto: Annika von Hausswolff"]Foto: Annika von Hausswolff[/caption]

En skadad skönhet – Debutantporträtt av Mara Lee i Svensk Bokhandel.

Sök efter boken

Sex. I ett flertal former. Men kanske med en viss fixering vid oralsex. Det är vad den här boken handlar om.

Du rörde dig neråt med huvudet, föll på knä inför honom och tippade framåt. Han såg enbart dina läppar. Du lyfte på hakan och tittade upp; fordran i din blick. Din uppmaning sammanföll med ditt andetag; du bad honom att hjälpa dig. Hjälp dig. Han skulle inte kyssa dig. Inte smeka dig. Bara fylla din mun.

Sex. Om och om igen. På samma strand. Paret, en man och en kvinna, har sex, sover lite grann. De har sex igen, sover, sex o.s.v. Han fyller upp henne. Iakttar henne. Och tömmer henne igen på allt innehåll. Till slut så försvinner han. Vintern kommer.

Handlar det om kärlek? Det verkar inte riktigt så. Det är en skildring av handlingar, inga hetare känslor, inga passioner. Man pratar knappast. Berättelsen förs fram av en anonym berättarröst, som talar om för huvudpersonen vad som har hänt. Det är nog egentligen enbart på ett ställe som det är tydligt att någon säger något:

Han sa åt dig att inte slappna av. Stelheten hänförde honom. Du fick inte röra på dig, inte säga något. Inte avslöja att du var vid liv med undantag för muskelanspänningen. Konstfull likstelhet.

Vem är berättaren? Och varför återberättas allt detta? Något svar får vi inte. Inte heller får vi något svar på vilka paret är eller varför de är på stranden. De är helt anonyma för varandra, inga namn. Bara ”du” och ”han”. Det handlar om rent sex, men handlar det ens om njutning? Det är svårt att säga. Någon gång då och då kanske man kan ana en viss reflexiv njutning, som när mannen får orgasm då han onanerar. Kvinnan verkar mestadels passiv, mannen tar kanske de flesta initiativen. Men handlingarna verkar i bådas fall närmast automatiska, sterila, utan vidare glädje eller ens mening. Kvinnan suger av mannen, mer för att det ska göras än för att varken han eller hon verkar vilja det. De verkar ha samlag därför att, inte för att det är skönt. Ibland undrar man till och med hur frivilligt det är för huvudpersonen (”du”, kvinnan). Så varför fortsätter de?

Den här boken ger inte många svar. Bara en avskalad, anonym och automatisk sexualitet skildrad i detalj.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2000-12-11 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-17 15:24

Kategori: Recension | Recension: #51

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?