Recension

: Avigt hav
Avigt hav Marie Darrieussecq
2022
Norstedts
6/10

Ögonblick som förändrar

Utgiven 2022
ISBN 9789113106397
Sidor 238
Orginaltitel La Mer à l'envers
Översättare Lisa Lindberg
Först utgiven 2019

Om författaren

Marie Darrieussecq är född 1969 och uppväxt i en liten baskisk by i Frankrike och är idag bosatt i Paris. Hon arbetar som översättare och har tidigare arbetat som psykoanalytiker. Hon har skrivit över tjugo böcker som översatts till flera språk och bland de svenska titlarna finns bland annat Flickan i Clèves (2013) och Man måste älska männen mycket (2015).

Sök efter boken

En kvinna får en kryssningsresa i present av sin mor. En vecka på ett enormt fartyg, all-inclusive (exklusive alkohol), för henne och de två barnen – maken måste arbeta. Medelhavet ligger blått och befinner man sig i lä kan man sola och drömma om besöket på Akropolis, det mytiska, overkliga. Men än mer overkligt är det som sker en tidig morgon, då fartyget plockar upp en grupp migranter och Rose plötsligt hamnar mitt i något annat än sin vardag.

Hon hjälper till, hämtar saker och möter en ung mans blick och det blir ett ögonblick som förändrar Rose i grunden. Nej, det handlar inte om förälskelse utan om en kontakt på något annat plan men med samma eller kanske ännu djupare intensitet. Younès behöver en mobiltelefon och utan att tänka går Rose tillbaka till hytten och tar sin femtonårige sons iPhone och laddaren till den (jodå, hon tänker visst) och en del klädesplagg.

Väl hemma fortsätter livet som vanligt samtidigt som det förändras – en flytt till en annan stad, ny arbetsgivare för maken, jakt på arbete för Rose. Och telefonsamtal från Younès, samtal som hon inte besvarar. Ändå finns där en kontakt dem emellan.

Mötet med Younès och de andra migranterna blir till en katalysator för Roses tankar och känslor. Det är som om det blir tydligare vad som betyder något, samtidigt som det får henne att stanna i vissa delar av det hon har – den separation som varit på väg uteblir men å andra sidan vandrar hon ut i det okända rent yrkesmässigt. Hennes skolmedicinska psykologpraktik kombineras med alternativ healing.

Det är berättat utan stora åthävor, trots att det handlar om något livsomvälvande, eller kanske just därför. Det är det storslagna i det lilla, hjältinneskapet på ett plan och det futtiga på ett annat. Det är lätt att identifiera sig med Rose och hennes ambivalens, ställda inför hennes val skulle många backa men några kanske göra som hon.

Personerna är både nyanserade och vaga i konturerna på ett ibland förvirrande sätt där den enda man lär känna mer på djupet är Rose – och ändå är det mycket som lämnas osagt även där. Under berättelsens gång hinner såväl vänner och klienter som reskamrater och servicepersonal dyka upp och förlänas miniatyrporträtt, vid närmare eftertanke förvånansvärt många med tanke på sidantalet och känslan av fokus på Rose.

Rose får veta saker om en tillvaro hon inte känt till och läsaren får följa med. Till de dyblöta levande som hjälps ur vattnet men också de dyblöta döda som läggs under filtar. Till hoppet om att lyckas smyga sig in i en lastbil som kan ta en över en gräns. Till ett tältläger av presenningar alldeles intill ett färjeläge.

Flera gånger blir jag överraskad av att det jag trott ska leda i en viss riktning leder någon annanstans, att väntade konflikter uteblir medan andra uppstår i den oberäkneliga väv som är våra liv, verkliga och fiktiva.

Saga Nordwall

Publicerad: 2023-01-25 00:00 / Uppdaterad: 2023-01-24 23:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8944

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?