Recension

: Flickan på hotellet
Flickan på hotellet Katarina Wennstam
2017
Rabén & Sjögren
7/10

Vasastans egen Kitty Drew

Utgiven 2017
ISBN 9789129702637
Sidor 255

Om författaren

Katarina Wennstam föddes 1973 och växte upp i Göteborg. Hon har bland annat arbetat som kriminalreporter på SVT och är numera bosatt i Stockholm. Wennstam har bland annat skrivit fackböckerna Flickan och skulden (2002), En riktig våldtäktman (2004) och Flickan och skammen (2016), liksom en lång rad spänningsromaner. Justitia-serien inleddes med Smuts 2007. 2023 inledde hon en ny serie med historiska deckare, Sekelskiftesmorden, med Döda kvinnor förlåter inte.

Katarina Wennstam – författarens hemsida.

Sök efter boken

Hon är bara sjutton år, tjejen som hittats död på ett hotell i närheten av där Alex bor i Vasastan i Stockholm. Nästan som Alex. Nästan som Alex på så många sätt. Även om hon aldrig träffat den här tjejen, Olivia Fridh, så är hon på så många sätt så nära.

Det börjar med att Alex råkar höra sin pappa och sin bonusmamma, som är polis, prata om det nya dödsfallet. En sjuttonårig tjej på ett hotell. Först vill hon bara veta vem det är. Hon går upp till vännen Bianca, som tillbringar dagarna på sitt rum framför sina datorer och aldrig går ut. De luskar runt på sociala medier och kan snart slå fast den döda flickans identitet.

Och snart vill de få reda på mer. Bianca och Charlie, en annan vän som också engagerar sig, övertalar Alex att söka jobb på hotellet där Olivia hittades. De drar i den ena ledtråden efter den andra – tills Alex plötsligt står öga mot öga med den potentielle mördaren.

Flickan på hotellet är Katarina Wennstams första roman för unga, men strategin känns igen från hennes spänningsromaner för vuxna: att i romanform gestalta ett samhälle där mäns våld mot kvinnor, från det vardagliga till det mer extrema, utgör en ofrånkomlig beståndsdel.

Just den där blandningen av brottsfall och vardagssexism träffar Wennstam på pricken i de allra första scenerna i Flickan på hotellet. Alex och de andra tjejerna har blivit kallade till skolans aula, där rektorn vill föra ett allvarligt samtal med dem om tafsande. Med dem. Inte med killarna som tafsar. Vad som föranlett detta samtal – eller kanske snarare: denna patriarkala förmaning – från rektorns sida, är att en flicka faktiskt polisanmält. Toppen på ett isberg, men naturligtvis ett PR-problem för skolan och därmed värt att ta på allvar.

Sådant önskar jag att Flickan på hotellet hade mer av. Att den i jämförelse med Wennstams vuxenromaner är lite avskalat koncentrerad är kanske inte så konstigt. Det är ett allvarligt fall som ska avhandlas och lösas på 250 lättlästa sidor. En del pedagogiska förklaringar fogas ändå in helt fungerande genom polisbonusmamman, en skarp, cancersjuk mormor som varit domare och en mer dubiös advokatmorbror. Betydligt sämre tycker jag om den lilla flirt som kastats in, som om någon gett författaren rådet att tonårsläsare kräver en smula romantik för att behålla fokus. Det känns mest malplacerat.

Då hade jag istället önskat mig lite större komplexitet å huvudpersonens vägar. Det slår mig faktiskt att av alla Wennstams romankaraktärer – jag har visserligen bara läst några stycken av hennes spänningsromaner, men de är rätt karaktärsdigra – så är faktiskt den som bitit sig fast mest hos mig just en tonårsflicka. Hon spelar en lite biroll i Smuts från 2007, och tar sina första stapplande steg på kvinnorollens slaka lina mellan ”för kåt” och ”för pryd”. Åh, vad jag önskar att Wennstam vågade lägga lite mer av den osäkerheten i sin nya hjältinna, Alex Skarp.

Flickan på hotellet är nämligen bara första delen i en planerad trilogi med Alex i huvudrollen, och jag tror att Wennstam har alla förutsättningar för att göra sig lika bekväm i den här genren som i vuxenditon. Jag bara önskar att hon sneglade lite mer på Veronica Mars än Kitty Drew för trilogins nästa del.

Ella Andrén

Publicerad: 2017-07-26 00:00 / Uppdaterad: 2017-07-25 14:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7018

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?