Recension

: Vargen
Vargen Katarina Wennstam
2019
Albert Bonniers Förlag
9/10

Vredesframkallande av Wennstam

Utgiven 2019
ISBN 9789100145934
Sidor 389

Om författaren

Katarina Wennstam föddes 1973 och växte upp i Göteborg. Hon har bland annat arbetat som kriminalreporter på SVT och är numera bosatt i Stockholm. Wennstam har bland annat skrivit fackböckerna Flickan och skulden (2002), En riktig våldtäktman (2004) och Flickan och skammen (2016), liksom en lång rad spänningsromaner. Justitia-serien inleddes med Smuts 2007. 2023 inledde hon en ny serie med historiska deckare, Sekelskiftesmorden, med Döda kvinnor förlåter inte.

Katarina Wennstam – författarens hemsida.

Sök efter boken

En ung kvinna hittas mördad i Vitabergsparken efter en fest. Fallet blir enormt medialt uppmärksammat, men polisen står utan ledtrådar. Samtidigt påbörjas rättegången mot en man som ett halvår tidigare knivskar sin före detta flickvän till döds under tortyrliknade former. Han har erkänt att han dödade henne, men hans advokat är övertygad om att han kan få ett milt straff.

Det är upptakten till deckaren Vargen, Katarina Wennstams senaste alster. Som i tidigare böcker får vi följa polisen Charlotta Lugn och juristen Shirin Nouri. Även advokaten, tillika dömde sexköparen, Jonas Wahl återkommer.

Oavsett om hon skriver faktaböcker eller fiktion är Katarina Wennstam expert på att rikta strålkastarljuset mot den sexism, kvinnohat och (faktiskt) unkna manssyn som fortfarande lurar som en ondskefull skugga i vårt samhälle. I Vargen handlar det om mord, och hur mord på kvinnor behandlas såväl medialt, som juridiskt och i samhället i stort. Wennstam har en uttalad ambition att folkbilda med sina böcker, något som ibland blivit övertydligt i tidigare deckare. Så inte i Vargen. Här vävs verkligheten sömlöst ihop med dikten, verkliga rättsfall refereras utan att det blir stolpigt och den historiska synen på mäns mord på kvinnor diskuteras utan att man som läsare känner sig skriven på näsan. Det är allmänbildande, det är brutalt och det är vredesframkallande.

Spännande är det också. Tyvärr har Wennstam, eller hennes redaktör, gått i den sedvanliga fällan att göra kapitlen allt kortare och att ofta avsluta med en cliffhanger. Själv ställer jag mig alltmer undrande till vad den trenden kommer sig av, tror författare och redaktörer på allvar att läsarna tappar intresset av att inte ständigt hoppa mellan personer och berättelsespår? Eller är det faktiskt så att läsare i gemen faktiskt tappar intresset om de tvingas stå ut med kapitel längre än en och en halv sida? Inte vet jag, men lite trist är det. Att ständigt kastas mellan olika händelser och personer gör att en känsla av att bli avbruten infinner sig konstant.

Men kapitellängden till trots är Vargen en oerhört välskriven och viktig bok. Köp den, läs den – bli förbannad!

Christine Öberg

Publicerad: 2019-09-19 00:00 / Uppdaterad: 2019-09-20 02:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7853

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?