Recension

: Har du ingen humor?
Har du ingen humor?: En snabbguide till jämställdhet Katarina Wennstam
2018
Rabén & Sjögren
8/10

Pedagogiskt för nybörjarfeministen

Utgiven 2018
ISBN 9789129710694
Sidor 111

Om författaren

Katarina Wennstam föddes 1973 och växte upp i Göteborg. Hon har bland annat arbetat som kriminalreporter på SVT och är numera bosatt i Stockholm. Wennstam har bland annat skrivit fackböckerna Flickan och skulden (2002), En riktig våldtäktman (2004) och Flickan och skammen (2016), liksom en lång rad spänningsromaner. Justitia-serien inleddes med Smuts 2007. 2023 inledde hon en ny serie med historiska deckare, Sekelskiftesmorden, med Döda kvinnor förlåter inte.

Katarina Wennstam – författarens hemsida.

Sök efter boken

Katarina Wennstam, Katarina Wennstam. Alltid Katarina Wennstam. Som med sin debutbok Flickan och skulden synliggjorde de unkna värderingar som präglar våldtäktsrättegångar. Som med sina deckare serverat feministiska insikter till personer som annars aldrig nåtts av dem. Som år efter år outröttligt fortsätter att leverera sanningar om mäns våld mot kvinnor, om sexistiska attityder, om dubbelmoral i hur vi bedömer manliga respektive kvinnliga brottsoffer, om vem som anses värd att skydda. Om jag fick välja en svensk person att helgonförklara, ja då ligger Katarina Wennstam väldigt bra till.

Hennes senaste alster Har du ingen humor? En snabbguide till jämställdhet består av små korta inlägg som ursprungligen publicerats på Wennstams egen instagram och sammanfattar var ”jag [Wennstam] står när det gäller kampen för jämställdhet”. Boken är indelad i fyra delar: ”Ord som skaver”, ”Sånt man bara säger”, ”Våldtäkt på film” och ”Min feministiska kamp”. I slutet på varje kapitel finns det plats för egna anteckningar.

Har du ingen humor? En snabbguide till jämställdhet beskriver pedagogiskt varför ord inte bara är ord, hur våldtäkt skildras problematiskt på film och vilka konsekvenser det får, samt krossar myter, hur sexistiska myter även skadar pojkar och män – och mycket mer. Fokus i boken ligger på språk och normer. Redan i förordet slår Wennstam fast i förordet att kampen för jämlikhet börjar med orden vi väljer. Det är i sig inget fel, tvärtom tror jag att det kan vara väldigt bra om man riktar sig till nybörjarfeminister eller personer som inte tidigare funderat på det här med jämställdhet.

Men med ensidigt fokus på språk och begränsande normer kommer något att saknas. Varför finns vissa normer, till exempel? Vilka är det som tjänar på dem? I kapitlet som rör våldtäkt diskuterar Wennstam påståendet att män inte skulle kunna behärska sig när de blir upphetsade utan måste våldta och konstaterar att ”det inte är särskilt modernt” att utmåla män som vilda djur. Det är förstås helt sant – men faktum är att män tjänar på detta påstående. Mäns påstådda oförmåga att kunna kontrollera sig själva i närheten av lättklädda kvinnor används inte som argument för att män ska ha ögonbindel, utegångsförbud utan en kvinna i sällskap eller vara förbjudna att inneha vissa yrken – utan som argument mot kvinnors frihet att klä sig som de vill och göra vad de vill.

Likaså skriver Wennstam ingenting om faktiska materiella förutsättningar – såsom löneskillnader, arbetsfördelning och representation i beslutande församlingar. Delvis är det säkert en klok prioritering – för politiskt sett så är dessa frågor lite knepigare. Hur ska man t ex räkna för att ge en rättvis bild av eventuella löneskillnader? Är bristen på kvinnor i aktiebolagens styrelser ens en feministisk fråga, eller bör fokus ligga på att avskaffa såväl aktiebolag som styrelser? Samtidigt så är ju dessa frågor vad jämställdhet handlar om i praktiken.

Förhoppningsvis kommer det en uppföljare. Eller så får någon annan ta upp facklan. Till dess är Har du ingen humor? en utmärkt bok att sätta i händerna på tonårstjejen som börjat inse att något är fel men inte riktigt kan sätta fingret på vad, eller din oförstående släkting som undrar vad det där Grupp 8-märket på din tröja egentligen ska vara bra för.

Christine Öberg

Publicerad: 2018-11-21 00:00 / Uppdaterad: 2018-11-18 17:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7549

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?