Recension

: Boken om Yousef
Boken om Yousef Linus de Faire
2017
Albert Bonnier
7/10

När lidandet kryper under huden

Utgiven 2017
ISBN 9789100156732
Sidor 410

Om författaren

Linus de Faire är född 1977 och uppvuxen i Stockholm. Numera är han bosatt i Amman i Jordanien. 2017 debuterar han på Albert Bonniers förlag med Boken om Yousef.

Sök efter boken

Linus de Faires debutroman är i sanning en märkvärdig bok. Yousef, huvudpersonen, sitter sig igenom sitt liv; i moderslivet före födelsen, i garderoben under inbördeskriget, på föreläsningar på universitet, under fågelskådningsexkursioner, i sin isoleringscell på rannsakningsfängelset i Roumieh.

Boken utspelar sig i spänningsfältet med Libanons samtidshistoria, en historia som jag redan från början erkänner min fragmentariska kunskap om. Yousef har ett palestinskt medborgarskap, hans föräldrar utkämpar en tystlåten inbördes kamp i den trånga lägenheten, lillasystern dör i cancer och brodern försvinner in i narkotikahandel. Och Yousef, ja Yousef får jag egentligen aldrig något grepp om. Han berättar sin egen historia, och hur mycket av den historien kan egentligen hållas för sanning? Och finns det egentligen någonsin en sanning när vi berättar om våra liv? Är han en oskyldig man som på grund av sin omåttliga otur sitter felaktigt fängslad, eller är han skyldig till mordet på premiärminister Rafiq Hariri? Och hur hänger berättelsen ihop med fotnoterna som tar upp närmare hundra sidor?

Jag inser redan tidigt att detta är en bok som bör läsas om, för den är sprängfylld av information och fakta på ett sådant sätt att det krävs en läsning där lager efter lager täcks av för att verkligen kunna tillgodogöra sig berättelsen. Det gör också att min förmåga att recensera och analysera boken blir medelmåttig, jag borde helt enkelt läsa den en gång till, och jag borde också sätta mig in i ett historiskt skeende som egentligen bara passerat förbi mitt medvetande genom tidningsartiklar i dagstidningarna.

Men en sak kan jag med säkerhet säga och det är att Linus de Faire är en mästare på att gestalta lidande på ett sådant sätt att det kryper under huden. Jag känner hur det känns att sitta i garderoben under de otaliga flyganfallen, jag känner den ofattbara skräcken och sorgen när systern dör och jag kan uppleva tortyrscenerna på ett sådant sätt att de tvingar mig att kisa mot boksidan och läsa varannan rad. Och bara av den anledningen anser jag att det här är en bok du bör läsa.

Matilda Gomis

Publicerad: 2017-07-27 00:00 / Uppdaterad: 2017-07-25 14:54

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7019

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?