Text

Tema: Hjärnan

Den fantastiska mänskliga hjärnan. Den förundrar, förtrollar och förskräcker oss. Men vad är det den gör egentligen? Och varför? Och vad händer när den inte fungerar som det är tänkt? De senaste decennierna har hjärnforskningen tagit enorma steg framåt på alla fronter och gamla sanningar om de små grå gäller inte längre. Samtidigt har vårt intresse för hjärnan ökat i takt med att forskningen blivit mer lättillgänglig.

Bild: photos.com

Bild: photos.com

På dagensbok.com älskar vi hjärnan! Först och främst för att så många fantastiska hjärnor har skapat så många fantastiska böcker. Men vi vill inte stanna där, utan fortsätta ett varv till. Vad finns det för böcker om just själva hjärnan.

När vi tittar närmare på saken så hittar vi många intressanta böcker om hjärnforskning. Både i populärvetenskaplig form, och mer akademiska. Här finns också böcker av självbiografisk typ, där hjärnkirurger och neurologer skriver om sitt arbete. Vi har plockat ut några favoritböcker som gjort särskilt intryck på oss, och recenserar bland annat två av förra årets mest uppmärksammade böcker om hjärnan. Daniel Kahnemans fina Tänka, snabbt och långsamt, och Johan Norbergs Hjärnrevolutionen.

När det kommer till skönlitteraturen har vi letat fram ett par böcker där den fysiska hjärnan verkligen står i fokus. Dels den svenska sci-fiklassikern En levande själ av PC Jersild och en udda pärla av Isaac Asimov.

Omkring åttiotusen människor i Sverige har Alzheimers sjukdom. Vi är således många människor som har eller har haft en älskad person i vår närhet som försvunnit in i sjukdomen. Här har vi letat fram några böcker ur arkivet som på ett eller annat sätt behandlar ämnet. Jag vill också dela ett fint citat från Tänka, snabbt och långsamt som jag tycker passar här:

Hon lider av Alzheimers sjukdom. Hon odlar inte längre någon berättelse om sitt liv, men hennes upplevande själv är alltjämt mottagligt för skönhet och mänsklighet.

Jag hoppas ni kan hitta något tilltalande i den här uppställningen. Själv blev jag glatt överraskad av Asimovs festliga framtidsäventyr.

Redaktionen genom Kari

Fakta och biografiskt om hjärnan
Skönlitterärt om hjärnan | Böcker om Alzheimers


Fakta och biografiskt om hjärnan


Daniel Kahneman Tänka, Snabbt och Långsamt
Guide över människans ofullkomlighet


”I början av min läsning plockade jag fram papper och penna för att anteckna speciellt intressanta saker att kolla upp och att dryfta med min sambo vid tillfälle. Jag fick sluta med det eftersom jag insåg att jag höll på att skriva en kopia av hela boken. Det är inte utan orsak som den här boken blivit en dundersuccé över hela världen. Den är nämligen helt lysande! Kahneman har forskat…” Läs mer


Johan Norberg Hjärnrevolutionen
Fascinerande och skrämmande om dåtid och framtid

hjarnrevolutionen-120x72-omslag”En bok om intelligensbegreppet och en hjärna i ständig förändring, skriven av Johan Norberg. Jag börjar min läsning med ganska högt ställda förväntningar, och jag är glad att kunna säga att de infrias. Norberg kostar på sig en flört med den liberale läsaren, men annars är hans egna åsikter nedtonade till förmån för den…” Läs mer


Oliver Sacks: Den enarmade pianisten
Music non-stop

denenarmadepianisten-omslag”“Her life was saved by rock and roll“, sjöng Lou Reed en gång. Vilket uppenbarligen är en metafor; inte kan väl musik faktiskt rädda någons liv? Musik, påpekar Sacks, är en underlig best. Det är den enda mänskliga konstform som är (nästan) helt abstrakt och ändå får nästan alla människor i världen att känna något; visst kan man sätta ord…” Läs mer


Malcolm Gladwell: Blink
Övning ger färdighet

blinkspecialomslag”I Blink tar Malcolm Gladwell sig an den intuitiva intelligensen. Intuition alltså. Nu kanske läsaren börjar klia sig i huvudet och fundera. Hur är det egentligen med intuitionen? Ska vi, eller ska vi inte lita på den? Olika forskningsresultat tycks tala emot varandra. Men eftersom de olika forskarna har ägnat sin respektive…” Läs mer


Torkel Klingberg: Den översvämmade hjärnan
Forskning med samhällsförbättrande potential

denoversvammadehjarnan-special”Den här boken hade legat en tid på min sambos skrivbord, så en dag plockar jag upp den lite förstrött för att kolla lite. Jag hinner inte mer än börja i den innan fakta hoppar upp från sidorna och pockar på full uppmärksamhet. Ingen mjukstart här inte. I första delen av boken matas jag med bakgrundsfakta om hjärnans uppbyggnad, tidigare forskning och olika …” Läs mer


Skönlitterärt om hjärnan


PC Jersild: En levande själ
Att ha eller inte ha ett människovärde

en-levande-sjal-special-omslag”PC Jersilds science-fictionroman om den amputerade hjärnan Ypsilon är en modern klassiker, och som jag har förstått det, även den bok som Jersild själv tycker bäst om. Ypsilons öde lämnar ingen läsare oberörd, och boken är en outsinlig källa till diskussion om de stora frågorna i livet. Jersild tar oss bryskt in i en framtid där…” Läs mer


Isaac Asimov: Destination hjärnan
Ett hejdundrande äventyr

destination-hjarnan-special-omslag.jpg”1966 kom filmen Den fantastiska resan. Isaac Asimov blev ombedd att skriva en roman av manuset, och boken Den fantastiska resan publicerades även den 1966. Han kände sig dock aldrig riktigt nöjd med resultatet, det kändes inte som hans bok. Senare fick han tillåtelse att skriva om boken, helt efter eget huvud. Det enda som är ungefär likadan…” Läs mer


Böcker om Alzheimers


Lisa Genova: Fortfarande Alice
Skickligt skildrad Alzheimers sjukdom

Lisa Genova, Fortfarande Alice (omslag)”Alice är bara strax över femtio och en framgångsrik lärare och forskare vid prestigefyllda Harvard när hon börjar glömma mer än vanligt. Hon är bara några kvarter hemifrån och kan plötsligt inte hitta hem. Så småningom blir det omöjligt att skylla på stress eller klimakteriebesvär eller kanske depression. Alice får diagnosen tidig…” Läs mer


Bodil Sjöström: Route 66 går till Trollhättan
Thelma & Louise med djup

route-66-gar-till-trollhattan_omslag””Hon hade tagit på sig sin fina rosa mohairkofta och under den en blus med broderad krage. Hon hade sin vackra svarta kjol med silvertrådar, och hon hade gjort i ordning håret och sminkat sig. Vi skulle äta frukost när mamma tittade på mig länge.“Jag vill att du fotograferar mig, här vid köksbordet”, sa hon plötsligt. Men jag kunde inte, för mamma…” Läs mer


Merethe Lindstrøm: Dager i stillhetens historie
Minnets språk

Dager i stillhetens historie ”Man har talat om det som en roman om demens, Dager i stillhetens historie som fick Nordiska Rådets litteraturpris 2012. Jag läser den med erfarenheter av Alzheimers sjukdom i minnet (och en rädsla för samma sjukdom i framtiden) och inser snabbt att erfarenheterna av demenssjukdomar är lika många som antalet drabbade. Man måste drabbas…” Läs mer


Ulf Lundell: 6 pjäser
Instängdhet och desperation i Lundells pjäser

Ulf Lundell, 6 pjäser (omslag)”Ulf Lundells 6 pjäser innehåller sex separata dramer (”Kejsardyk”, “Backstage”, “Offpist”, “Como”, “Oriental” och “Cristallo”) som också bildar en helhet. Den mest påtagliga känslan som de här sex pjäserna förmedlar lästa i en följd är känslan av klaustrofobisk instängdhet. Det beror inte först och främst på att huvudpersonerna…” Läs mer


Manne Fagerlind: Berg har inga rötter
Sortera det osorterbara

Berg har inga rötter”Mångas stora och skärande rädsla är att bli dementa, att förlora kontrollen över sig själva och världen runt om kring. Att slira runt och kämpa för att finna logik i en värld som plötsligt är främmande. Jag följde själv min mormor rakt in i väggen som alzheimerssjuk och jobbade sedan extra flera år inom äldrevården med dementa. Något som den…” Läs mer


Lotta Muth: Tonar ut i vitt
Ytlig uttunning, mänskligt bråddjup

tonarutivitt_omslag”Tänk dig att som läsare få känna ett oförargligt, sympatiskt samspel med berättaren. Att själv få söka sig djupt in berättelsernas avskalade språk. Bunden till ytan men hur samspelet sänker lyktor djupt ned i vårt mänskliga bråddjup, med undertoner eller rakt på sak konkret. Hur läsprocessen blir stundtals…” Läs mer


Daniel Sjölin: Världens sista roman
Härmapa

varldens-sista-roman-omslag”I Världens sista roman möter vi en alkoholiserad överklasspsykopat som skriver böcker. Hans namn är Daniel Sjölin. Daniel är anställd på SVT som programledare för litteraturmagasinet Babel, ett jobb som passar honom som hand i handsken. Psykopatens förnämsta drag är nämligen förmågan att härma. Tisdagar klockan åtta i tvåan…”Läs mer

Kari Kapla

Publicerad: 2013-05-11 00:02 / Uppdaterad: 2013-05-10 21:30

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?