Jag vill egentligen inte säga att det på sistone har skett en explosion av böcker om ung gaykärlek, för det är inte sant. Det finns fortfarande alldeles för få böcker som Håkan Lindquists Regn och åska, såväl för ungdomar som för vuxna. Värt att nämna är ändå att de blir fler. Dessutom har vi på dagensbok.com lyckats pricka in och recensera såväl Sofia Nordins Det händer nu som Kristoffer Folkhammars Isak & Billy, båda ungdomsböcker med liknande tema. För att fortsätta uppräknandet handlar även Andrés Stoopendaals debutroman Maskerad, som Emelie skrev om igår, delvis om en tonårig gaykilles förälskelse.
Men trots att de blir fler, drunknar alltjämt berättelserna som handlar om unga hbtq-personer bland alla miljontals heterosexuella kärlekshistorier. För den som är ung och hbtq är det inte helt lätt att hitta böcker att känna igen sig i. Därför behöver vi ungdomsromaner som Håkan Lindquists och därför behövs förlag som specialiserar sig på den typen av skildringar, som Charlie by Kabusa gör.
Regn och åska handlar om Oscar från Visby och Rein från Tallinn som möts av en slump i Tallinn och blir uppöveröronen förälskade så fort de ser varandra.
Jag såg hela tiden på honom, lät min blick röra sig över hans kropp innan den stannade vid hans nacke och hans öron. Det var något mycket sinnligt över dem. Huden verkade praktiskt taget genomskinlig, och allt jag såg lockade till beröring, så starkt att det nästan gjorde ont.
Vi får följa förälskelsen ur 17-årige Oscars perspektiv. Det är en besvarad förälskelse, en som är enkel och som tränger undan det mesta i omgivningen, eftersom den behöver så mycket plats. Oscar är inte bara fullständigt uppfylld av Rein från morgon till kväll, han är också uppfylld av det stora i att för första gången vara riktigt förälskad. Och att någon är förälskad i honom tillbaka! Jag gillar hur Håkan Lindquist väver fram Oscars blick och tankar. Hur han lägger märke till och älskar varje detalj hos Rein, men också hur han blir helt besatt av själva förälskelsen i sig själv. Efter killarnas första möte på Oscars semester i Tallinn, skiljs de åt när Oscar måste åka tillbaka till Sverige. Tiden som följer därefter blir en period av längtan, där det mesta handlar om att vilja träffas igen. Helst nu på en gång. Det går upp för Oscar vilken fantastisk tur har haft som mött Rein och som följd börjar han önska att samma sak ska hända människorna runt omkring honom.
Sen har vi det här med sex. När man är förälskad och förälskelsen för första gången är besvarad kommer sex som en naturlig följd. Håkan Lindquist låter sexet ta plats i sin bok. När han gör det som bäst blir det en fin mix av Mitt livs novell-romantik och vardagsrealism, där kondomerna ligger på köksbordet och väntar. Han väjer inte för att beskriva synen av sperma eller hur ett stånd känns, för att i nästa ögonblick börja prata om hur fantastiska gröna ögon Rein har.
Ändå kommer jag på mig själv med att tycka att det är för lite sex. Lite för ofta bryts scenen, eller övergår i smetiga metaforer precis när det hettar till, precis när kondomen ska på. Tonårsjaget i mig skriker ett stort NEJ. Och jag tänker att det är så trist. Att gestalta en sexakt på ett trovärdigt sätt, utan att det varken blir porrigt eller sliskigt, må vara något av det svåraste en författare kan göra, men jag blir lite ledsen av att många inte ens försöker. I en ungdomsbok känns det extra viktig att skriva ut sexscenenerna, för som tonåring vill man ju VETA. Håkan Lindquist lyckas på några ställen, men tyvärr inte överallt.
Dialogen i Regn och åska är något som också hör till bokens problem. Den är många gånger för stel och tillrättalagd för att jag ska uppfatta den som riktigt prat mellan tonåringar, eller mellan en tonåring och en vuxen. Jag hade velat läsa något lite mer osäkert och fumligt, något som visar det förälskade tillståndet även när karaktärerna pratar.
Mot slutet hittar jag dock ett stycke som jag tycker väldigt mycket om, som på ett finurligt och fint sätt visar just det jag pratar om:
”Jag tror han är förälskad.”
Hannes skrattade högt och lade sin hand på min axel.
”Tror? sa han, ”Det är väl alldeles uppenbart. Det fullkomligt lyser om honom. Och om dig, Oscar. Ni är lika förälskade båda två.”
Houston, Houston, no need for an alert. It´s nothing dangerous. The strange light turned out to be a love light, just some kids in Tallinn, very much in live.
“Ja”, svarade jag. “Vi är båda väldigt förälskade.”
Till slut. Att klara av att skriva en ungdomsroman om två unga pojkar och deras förälskelse utan att fastna i problematiserande av själva homosexualiteten är en bedrift. Lyckas man dessutom framställa förälskelsen på samma självklara sätt som Håkan Lindquist i Regn och åska, är det fint gjort.
Publicerad: 2011-04-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-08 11:20
2 kommentarer
[...] Anna Carlén: “Förälskelse – såklart!” Dagens Bok [...]
#
[…] ”Jag vill egentligen inte säga att det på sistone har skett en explosion av böcker om ung gaykärlek, för det är inte sant. Det finns fortfarande alldeles för få böcker som Håkan Lindquists Regn och åska, såväl för ungdomar som för vuxna. Värt att nämna är ändå att de blir fler. Dessutom har vi på dagensbok.com lyckats…” Läs mer […]
#
Kommentera eller pinga (trackback).