Text

Vårens debutanter 2011

Ett säkert sommartecken är när Kulturhuset årligen arrangerar sin debutbar. I år har Stadsbiblioteket tagit över arrangörsrollen och låter evenemanget gå av stapeln ikväll. Eftersom regnet just nu vräker ner misstänker jag att alla förväntansfulla deltagare är glada över att slippa Kulturhusets öppna tak och istället lyssna på de debuterande författarna omgivna av väggar av böcker.

Vi på dagensbok.com har tidigare konstaterat att ungdomsbokutgivningen är ovanligt stark just nu och min starkaste debutantläsning den här våren var just en ungdomsbok; Sanne Näslings Kapitulera omedelbart eller dö (Rabén&Sjögren). Hon är en av hela elva författare som kommer att prata om sina böcker ikväll.

Norstedts är det förlag vars författare dominerar ikväll med deltagande av Arkan Asaad, Khashayar Naderehvandi och Andrés Stoopendaal. Värt att notera är att Bonniers debutförfattare helt uteblir. Istället får vi möta debutanter från Wahlström&Widstrand, Forum, Brombergs, 10-tal och Weyler förlag, i bla Claes de Fair, Veronika Malmgren och Helena Boberg. Samtalet sker under ledning av kulturjournalisten Harald Hultqvist.

Självklart har det getts ut fler svenska debutanter i vår, några av dem kan du kika in här!

Sanne Näsling: Kapitulera omedelbart eller dö
Perverst rosa


Kapitulera omedelbart eller dö”Det är en balansgång att skriva om två överdramatiska och barnsliga 15-åriga tjejer. Att dessutom låta dem prata engelska i var tredje mening, döpa kapitlen efter nagellacksfärger och ha fladdrande fjärilar på boksidorna, är på något sätt så dömt att misslyckas. Men Sanne Näsling misslyckas inte med något i sin debut Kapitulera omedelbart eller dö, hon fångar mig på första sidan och inget kan gå fel i den här boken…”Läs mer


Khashayar Naderehvandi: Om månen alls syntes
Poetiska sprickor


Om månen alls syntes”Att läsa debutanten Khashayar Naderehvandis diktsamling Om månen alls syntes är som att bläddra i ett fotoalbum. Små frusna scener och episoder lyfts upp och väcks till liv. Dessa foton – dessa minnen – förhåller sig till en början avvaktande; det finns ett tunt och skört fönsterglas mellan läsare och text. Men ju längre in i dikten man kommer, desto mer bryts denna genomskinliga barriär ner och desto närmare kommer det förflutna. Tillvaron flyter samman; minnet, drömmen och nuet blir ett. Gränsen mellan nationer och mänskliga kroppar luckras upp och förenas…”Läs mer


Arkan Asaad: Stjärnlösa nätter
”Som om ett människoliv bara var en bruksvara”


Stjärnlösa nätter”Den som läser Arkan Asaads roman Stjärnlösa nätter får inifrån uppleva hur det känns för en ung man att bli bortgift mot sin vilja. Kusingifte är vanligt i bland annat kurdisk kultur och om det sker mot parternas vilja, är detta en stor tragedi för de inblandade.

Arkan Asaads roman bygger på hans egna upplevelser, mycket i boken är självupplevt, men inte allt…”Läs mer


Andrés Stoopendaal: Maskerad
Internt tonårstrots


Maskerad”När jag läser Maskerad känns det som att ha att göra med en trotsig tonåring. Maskerad är respektlös, intern, bryr sig inte om att förklara eller underlätta något för mig. Det är en trotsig bok som går sin egen väg och inte har ett uns till övers för mig. Det gör mig trotsig. Egentligen vill jag lägga ifrån mig boken, men de långa meningarna och fullskrivna sidorna utan styckebrott gör att jag inte hittar något lämpligt ställe att stanna på. Så jag fortsätter. Undrar vem den här Maskerad tycker att den är och förtsätter att känna mig förbisedd…”Läs mer


Sophia Wolf-Lösnitz: Stockholm rosé
Bimbobrudar


Stockholm rosé”Karaktärerna i Stockholm Rosé bär namn som Daphne, Theresia kallad Tessan (som väl är) och så bokens jagperson Desdemona med smeknamnet Destiny (jag kan inte avgöra vilket som är värst). Tessans lillasyrra går endast under den benämningen och jag drar en lättnadens suck samtidigt som mina tankar flyger iväg i otäcka banor om vad hon kan tänkas heta. Tyvärr är tjejerna lika bimboaktigt blåsta som namnen insinuerar…”Läs mer


Sara Ohlsson: Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag
Att pröva, växa och ändras


Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag”Sara Ohlssons Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag handlar till stor del om samma problem som tjejer tampats med i alla tider. Rädslan för att bli sedd som slampa. Det där att vilja så mycket, att känna så mycket, att prova saker och egentligen inte förstå vad som skulle vara fel med det.

Det börjar någonstans efter en dumpning. 17-åriga Olivia har blivit dumpad av snygg-John och nu är hon där, mitt i det oändliga mörkret som inte verkar ha något slut. Hur överlever man sitt första krossade hjärta?”Läs mer


Emil Boss: Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi
Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är viModern arbetarpoesi


Omslaget är brunt. Det påminner om någon slags mapp. Det här är en bok om arbete, eller människan bakom arbetet eller mer riktigt människan i arbete. Inte den kreativa, självförverkligande sorten som sägs vara varje människas mål utan det enformiga, lilla lågstatus, men för samhället nödvändiga. Det som ger en, så att säga, mat på bordet. Men medan man tjänar ihop pengar till att leva, vart försvinner livet?”Läs mer


Carin Bartosch Edström: Furioso
Klyschiga intriger


Furioso”Jag blir inte riktigt klok på vad Furioso egentligen är för bok. Den är både ett intrigtätt drama, en deckare och en passionerad kärleksroman. Böcker ska inte alltid behöva genrebestämmas, det är deras rättighet att få vara blandningar, hybrider, mittemellan. Men Furioso behöver jag placera för att kunna läsa, annars förlorar jag den.

Furioso handlar om Anna som är kompis med Louise som är tillsammans med Caroline som är halvsyster till Helena, som har en stråkkvartett tillsammans…”Läs mer

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-06-08 14:00 / Uppdaterad: 2011-06-08 13:58

Kategori: Special

4 kommentarer

Fast regnet försvann och vi hann med både Stadsbibliotek och Kulturhustak.

Anna Carlén Redaktionen 2011-06-09 09:39
 

ja, det blev ju en riktigt fin kväll tillslut!

Emelie Novotny Redaktionen 2011-06-09 12:40
 

Ni som är skrivande människor, har ni någon koll på vad det finns för novell-tävlingar eller liknande nu under sommaren? Bara sett den där vampyr-grejen som stadsbiblioteket/SR kör (http://www.biblioteket.se/default.asp?id=212176) men måste finnas fler, eller? Vore roligt att ha ett litet mini-skrivprojekt så man inte helt försvinner bort i Pimm’s- och solångor.

Petter Oregistrerad 2011-06-10 12:54
 

Petter, på den fina sidan 1av3.se finns en hel grupp som handlar om skrivartävlingar. kika in här http://1av3.se/group/skrivartavlingar och se om det är något som lockar. och lycka till med skrivprojekt! själv tycker jag att sommarkvällar är bästa tidpunkten för skrivande och ska också försöka få lite gjort. trevlig skrivsommar!

Emelie Novotny Redaktionen 2011-06-10 15:42
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?