Recension

: Bra jobbat, mamma pingvin
Bra jobbat, mamma pingvin Chris Haughton
2022
Lilla Piratförlaget
7/10

Dramatik, humor och hårt kämpande mödrar

Utgiven 2022
ISBN 9789178133635
Sidor 40
Orginaltitel Well Done, Mummy Penguin
Översättare Gunilla Halkjaer Olofsson
Först utgiven 2022

Om författaren

Chris Haughton är en irländsk illustratör och designer, numera bosatt i London. Han har uppmärksammats av Time Magazine som en av världens främsta designer (Design 100). Haughton har bland annat skrivit och illusterat bilderböckerna Mamma borta, Åh nej Bruno!, Schh! Vi har en plan och Var inte rädd, lilla krabban.

Sök efter boken

Mamma Pingvin beger sig ut för att göra det mammor är allra är bäst på: att fånga fisk! Medan lilla Pingvin och pappa Pingvin hejar på från hemmaplan dyker mamma Pingvin ner i det isande havet. Det går fort, alla pingvinerna hoppar på pingviners graciösa vis snabbt upp på land igen. Därpå ska de klättra uppför det hala berget, och sist men inte minst, smyga förbi de stora, buttra sälarna som sover. Mamma Pingvin är jättebra på alla de här grejerna, men vänta nu… en säl har vaknat! Den ser rätt ilsken ut. Mamma Pingvin blir förskräckt och ramlar nerför berget, över kanten och hela vägen ner i vattnet igen. Plums!

Bilderbokskonstnären Chris Haughton skapar i sin nya bok Bra jobbat, mamma Pingvin återigen dramatik som engagerar inte bara de minsta barnen, men också de vuxna medläsarna. Liksom i de flesta av Haughtons böcker drivs berättelsen främst av bilderna. Texten är nerskalad och enkel. “Jag söker berättelsens kärna och skalar sedan bort allt annat.” berättar Haughton i boken Bilderboksmakare(Red. Sam MacCullen) som gavs ut av Lilla Piratförlaget förra året. Det märks, som sagt, också i denna nya bok. Haughton har dessutom ett sätt att jobba med ljudande som passar perfekt för små bokläsare i färd med att tillägna sig språket. Bra jobbat, mamma pingvin har flera “swoosh swish swoosh”, “schh!” och andra ljud, som påminner om hur det låter i exempelvis Schh! vi har en plan och Var inte rädd, Lilla krabban!.

Haughtons bildvärld är kantig och ofta färgstark. I Bilderboksmakare berättar han att han arbetar mycket med utklipp och silhuetter för att kunna flytta runt karaktärerna under arbetet. Även pingvinerna i Bra jobbat, mamma Pingvin är inte fullt så enkelt porträtterade. Något av den utklippta kantigheten finns även här, men ömheten mellan lilla pingvin och föräldrarna lyser ändå fint genom bilderna.

Så är det. Mamma Pingvin är inte bara jättebra på att simma, jaga fisk, klättra och hoppa förbi tjuriga, sovande sälar. Hon är också väldigt älskad! Haughton fångar det lilla barnets kärlek och omsorg, men också villkorslösa beundran inför föräldrar. Och som vanligt gör han det med både humor och finess. För vem börjar inte småle av att se mamma pingvin landa pladask och skutta över isbergen? På köpet får vi en hyllning till alla hårt arbetande mödrar.

Anna Carlén

Publicerad: 2022-11-03 00:00 / Uppdaterad: 2022-11-03 09:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8896

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?