Recension

: Tordyveln flyger i skymningen
Tordyveln flyger i skymningen Maria Gripe
2020
Modernista
9/10

Ödesbestämt eller bara slumpen?

Utgiven 2020
ISBN 9789178934898
Sidor 288

Om författaren

Maria Gripe, född 1923 i Vaxholm, var verksam som barn- och ungdomsförfattare. Efter att ha bott i Örebro några år, flyttade hon till Stockholm där hon tog studenten för att sedan fortsätta vid universitetet. Hon var gift med Harald Gripe, som illustrerat de flesta av hennes böcker. Debuten skedde år 1954 med boken I vår lilla stad. Andra framstående böcker är Agnes Cecilia – en sällsam historia 1981, Tordyveln flyger i skymningen 1978 samt Skuggserien under 1980-talet. I större delen av sitt vuxna liv bodde Maria Gripe i Nyköping, där även filmatiseringen av hennes bok Agnes Cecilia ägde rum.
Maria Gripe avled den 5 april 2007. Hon blev 83 år gammal.

Sök efter boken

Det är sommar i Småland. En skalbagge, närmare bestämt en tordyvel, flyger in i ögat på en truckförare på perrongen i Alvesta. Han blir därför sen med sin last till expresståget från Malmö, som i sin tur hamnar efter tidtabell några minuter.

Tre ungdomar i Ringaryd väntar på att få spela in ljudet av det förbipasserande tåget. Men när det dröjer noterar de i stället plaskande årtag på Ringarydsån. Den roende tycks ha lagt till nedanför den gamla Selanderska gården. Ungdomarna följer efter. En till synes obetydlig olycka, den med tordyveln, sätter igång ett händelseförlopp som vecklas ut till ett spännande mysterium om slump och öde.

Tordyveln flyger i skymningen är en av Maria Gripes mest älskade böcker, en mindre klassiker som ständig finns i nytryck. Nu har förlaget Modernista givit ut en upplaga med det ursprungliga omslaget av Harald Gripe, en bild som för tankarna till pusseldeckare av Agatha Christie.

Romanen har allt: ett öde gammalt hus, mystiska män med kikare, en möjlig mumieförbannelse, en egendomlig dam som ringer och vill spela schack över telefon samt blommor med egen vilja.

Det första de fick ögonen på när de kom till Selanderska gården var blomman. Den såg frisk ut i dag. Men trots att det var mitt på dagen, trots att solen sken utanför fönstret, trots att blommor alltid vänder sin blad mot ljuset, mot solen, så stod den här blomman med sina blad envist pekande inåt rummet – mot trappan.

Det är på en gång originellt och klichéartat. Berättelsen får ett särskilt liv genom de tre huvudpersonerna Annika, hennes lillebror Jonas och den eftertänksamme David. Var och en för sig är de ganska vanliga, men tillsammans har de en bra dynamik som driver berättelsen framåt – och bakåt i tiden till 1700-talet och Carl von Linnés lärljungar.

Annika vaknar gradvis för feminismen och hyser allt varmare känslor för David. Jonas är lillgammal, men nyfiken och ständigt aktivt undersökande. David är mild och lyssnande och har ett sjätte sinne tillräckligt starkt för att förstå blommorna i den Selanderska gården.

Ett annat liv kommer av den sinnrika växlingen mellan dialog, läsning ur gamla 1700-talsbrev och uppspelningen av de ljud Jonas tar upp med sin kassettbandspelare.

Maria Gripes förmåga att skapa närvaro och eftertanke gör Tordyveln flyger i skymningen till ett spänningsfyllt alternativ denna läslovsvecka. Rysningar utefter ryggraden utlovas!

Mattias Lahti Davidsson

Publicerad: 2020-10-29 00:00 / Uppdaterad: 2020-10-27 20:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8267

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?