Recension

: München 1918
München 1918 : När författare och drömmare tog makten Volker Weidermann
2020
Lind & co
7/10

Tyskland på randen till revolution

Utgiven 2020
ISBN 9789178615353
Sidor 272
Orginaltitel Traumer. Als die Dichter die Macht ubernahmen
Översättare Per Lennart Månsson
Först utgiven 2017

Om författaren

Volker Weidermann, född i Darmstadt 1969, studerade statsvetenskap och germanistik i Heidelberg och Berlin. Han arbetar som litteraturredaktör för Der Spiegel och har tidigare utkommit med boken ”Oostende 1936″ på svenska.

Sök efter boken

Första världskriget håller på att ta slut. I Ryssland har en revolution brutit ut, och kommunister tagit över makten. Även på andra håll i världen pyr missnöjet. Inte minst i München i Tyskland, där en revolution också bryter ut. Under en tid kommer den gamla eliten att kastas ut, och nya människor kommer till makten – inte minst en rad för sin tid mer eller mindre kända tyska kulturpersonligheter.

I den här boken skildrar kulturredaktören Volker Weidermann den tyska revolutionen 1918. Det är en revolution som inte uppmärksammats särskilt ofta i tidigare litteratur, framförallt inte litteratur som finns på svenska – i alla fall inte om man jämför med den betydligt mer omskrivna ryska revolutionen, eller nazismens framväxt i Tyskland på 1930-talet. I så måtto är det en välgärning att Weidermanns bok nu ges ut i svensk översättning.

Fokus ligger framförallt på flera av de ledande personerna under revolutionen, inklusive Kurt Eisner som ledde utropandet av den första rådsrepubliken, och flera av de författare – inklusive Rainer Maria Rilke och Thomas Mann – som deltog. Till skillnad från i Ryssland, där bolsjevikerna lyckas konsolidera sin maktposition, så blir revolutionen i München dock mycket kortlivad. Också det skildras tämligen ingående, där en viktig faktor var maktkamper mellan olika fraktioner, och revolutionärer som inte kan enas om vare sig mål eller medel.

Det är många personer som figurerar, faktiskt så många att jag någon gång önskar att det hade funnits ett kort persongalleri summerat någonstans i boken. Nu får man läsa den utan det. Alla de arbetare och andra som också deltog i den revolutionära kampen finns förstås också med, men spelar däremot en betydligt mer undanskymd och indirekt roll, i den här skildringen. På det sättet är det här en mycket klassisk form av historieskrivning, med fokus på de Stora Männen, även om det nu handlar om de Stora Revolutionärerna, snarare än kungar, generaler och presidenter som annars är så vanligt förekommande i populärhistoriska verk.

Det ska inte förta värdet av den här boken. Weidermann skriver bra och lättillgängligt om en mycket spännande tid och process, så detta är, ur det perspektivet, en mycket njutbar läsning.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2020-09-13 00:00 / Uppdaterad: 2020-09-12 22:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8222

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?