Recension

: Det som göms i snö
Det som göms i snö Carin Gerhardsen
2018
Bookmark
8/10

Hämnden är djup och djävlig

Utgiven 2018
ISBN 9789188745057
Sidor 365

Om författaren

Gerhardsen_Carin_12

Fotograf: Anna-Lena Ahlström

Carin Gerhardsen, född 1962, är från början utbildad matematiker vid Uppsala Universitet. Hon debuterade 2008 med kriminalromanen Pepparkakshuset. Sedan dess har hon givit ut åtta delar i Hammarbyserien.

Sök efter boken

Carin Gerhardsen gav ut åtta delar av den så kallade Hammarbyserien. Böckerna kretsar kring en grupp poliser som leds av kriminalkommissarie Conny Sjöberg på Hammarby polisstation på Södermalm i Stockholm. Nu är hon tillbaka med den fristående spänningsromanen Det som göms i snö.

Det börjar med en ödesdiger eftermiddag. Vi får möta Sandra som handlat alldeles för mycket skrymmande reafynd på byggvaruhuset, trots att hennes bil är på verkstaden. Den beställda taxin dyker inte upp och det är svinkallt men en man erbjuder sig att skjutsa henne och varorna hem. Sandra tycker att mannen verkar trevlig och att han påminner om en yngre version av hennes far så hon låter den okända mannen köra henne hem. Det beslutet blir till något hon ofta kommer att återkomma till.

I samma veva har Jeanette ett hemligt kärleksmöte med sin älskare. De har passionerade, hemliga möten i hans bil. Mannen hon bara känt i någon månad men som får hennes puls att skena och livsandarna att vakna. Kanske är det honom hon kommer att fly med och få bli hel med rent av?

Det är blankis på de slingriga ödsliga vägarna denna eftermiddag och katastrofen anas. Jag kan avslöja att en hemsk trafikolycka står runt knuten. En olycka som kommer att prägla framtiden djupt för flera av karaktärerna i boken. Fyra år senare har trafikolyckan brutit ner Jeanette. Minnen har drivit henne djupt in i alkohol- och tablettmissbruk och hon har förlorat det mesta. Sandra är småbarnsmamma och volontärarbetar för Vänjouren. En kväll ringer en kvinna som heter Kerstin.

Telefonsamtalen om kvällarna blir en vana och sakta växer en vänskap fram mellan Sandra och Kerstin. Det visar sig att de har mer gemensamt än de någonsin kunnat ana.

Det här är främst kvinnornas historia. Det är tre starka kvinnliga karaktärer, Sandra, Jeanette och Kerstin som bär berättelsen framåt. Jeanette och Kerstin lever på samhällets skuggsida. De är båda djupt märkta av trafikolyckan. Deras röster är starkt skildrade och skickligt porträtterade med både skavanker, värma och skärpa. Det är inte så ofta som sådana här karaktärer får ta plats i litteraturen.

Det som göms i snö är en våldsam, destruktiv historia. Här är ingenting vad det verkar att vara och hämnden ruvar i farstun. Karaktärerna äts upp inifrån av både hat och skuld. Det finns så många vinklar, det beror på vems berättelse vi får följa. Här har vi personer som kämpar för både sitt förflutna och för sin framtid. Människor som närs av hämnd och brinner för att få skipa sin rättvisa. Det är drabbande, omtumlande och väldigt, väldigt spännande. Detta är ett febrigt nystan som måste redas ut.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2018-11-15 00:00 / Uppdaterad: 2018-11-12 22:52

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7543

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?