Recension

: Naturen
Naturen Caroline Ringskog Ferrada-Noli
2018
Natur & Kultur
8/10

Anorektiskt förakt

Utgiven 2018
ISBN 9789127138315
Sidor 191
Först utgiven 2009

Om författaren

Caroline Ringskog Ferrada-Noli är född 1980. Hon är uppvuxen i Simrishamn och bor i Malmö. Naturen från 2009 är hennes debutroman.

Sök efter boken

Åh, Malmö. Folk är fula och fattiga här, har jeanskjolar. Man får vara försiktig med ansiktena man möter på gatan. De kan vara gråa, rynkiga av rök. Kvinnor som inte är vackra. Jag lider med dem. Arbetarklassen ser äldre ut än den är. De har inte en chans.

Erika har förlorat sin äldre bror i en trafikolycka. Sorgen efter honom är vackert beskriven i slutet av boken och skall förmodligen göra oss läsare mer välvilligt inställda till Erika. Hon har sorg, kanske är det rimligt att hon är så fruktansvärt kall och blasé? Jag vet inte?

Erika flackar runt i Malmö, Stockholm, skånsk landsbygd och i New York. Hon ser föraktfullt på allt och alla men ser med viss intresserad blick på andra kvinnors kroppar. Jag tror inte blickarna är av sexuell karaktär, jag tror att de är av anorektisk. Hon jämför sig. Och det milsvida föraktet hon hyser, riktar hon nog trots allt inåt mot sig själv.

Först tror jag att jag ogillar boken, sen inser jag att jag ogillar Erika. Trots hennes sorg och problem hittar jag inget förmildrande i hennes stenhårda blickar.

Men jag tycker att Ferrada-Noli har beskrivit föraktet fenomenalt. Det där vidriga medelklassiga föraktet hos någon som bara lite på låtsas äter skralt, går till soc och bor i andra hand och därför kan kosta på sig att tycka att de som lever där på riktigt gott kunde rycka upp sig.

Jag tycker om den här boken, jag tycker om att låta mig provoceras av Erika och jag uppskattar att boken inte ger allt för många svar, många frågor ligger kvar och skaver efter läsningen. Nyttigt!

Naturen gavs ut första gången 2009 och ges i år ut i pocketupplaga. Jag förstår att den bara är tryckt rakt upp och ned men stör mig ändå på att man inte korrigerar uppenbara tryckfel när man gör ett nytryck. Vår recension av boken från 2009 kan du läsa här.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2018-06-25 00:00 / Uppdaterad: 2018-06-24 12:14

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7390

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?