Krönika

Favoritdebutanter

På torsdag delas Borås tidnings debutantpris ut. Jag har bara läst två av de fem nominerade, Johan Klings Människor helt utan betydelse och Caroline Ringskog Ferrada-Nolis Naturen. Därför finns det antagligen miljoner anledningar till varför jag inte borde ha föreställningar om vem jag skulle vilja se som vinnare. Därför kan jag inte låta bli att ha det.

Jag tänker att priset egentligen inte borde gå till den som har skrivit den bästa debuten 2009 utan till den som har mest potential att skriva en ny fantastisk bok. För prissumman som vinnaren får är en perfekt förutsättning för att kunna genomföra den.

Johan Klings roman gestaltar ett sådant självömkande stillestånd att jag fick ångest av att läsa den, på ett dåligt sätt. Huvudpersonen Magnus ägnar hela romanen åt att tycka synd om sig själv och vältra sig i sitt eget misslyckande. Därför blir den heller aldrig mer än ett misslyckande för mig, scenen känns för gjord, mediestockholm på nittiotalet, jag var fortfarande ett barn då men vet ändå allt om hur det var. Föreställer jag mig i alla fall, och Människor helt utan betydelse ger mig ingen ny bild. Magnus är för självklar, för stereotyp, för självömkande. Det blir aldrig kramande och berörande, bara irriterande. Jag känner mig bara som den där griniga och irriterande flickvännen som står bredvid och tjatar, hon som jag hatar att vara.

När jag läser Naturen är det något frågande över min läsning, något som inte riktigt lägger sig till rätta och som till slut får mig att tappa andan om och om igen. Det är något klaustrofobiskt och stillastående i Caroline Ringskog Ferrada-Nolis roman som skrämmer mig, något som lägger sig för nära. Den är intim på ett sätt som förvånar mig. Som påverkar mig. Får mig att vilja. Eller inte vilja. Huvudpersonen Erikas osympatiska sätt får mig att förlåta, att skämmas, att förvånas. Det är inget direkt beroende, ingen omedelbar förälskelse men Naturen är en roman som jag vill återvända till, uppleva igen, hitta nya nivåer och andra ord.

De andra nominerade vet jag inget om förutom det jag har läst om dem och det har uppenbarligen inte fått mig att vilja läsa dem. Och jag skulle hellre läsa Caroline Ringskog Ferrada-Nolis andra bok än någon av de övriga nominerades och hoppas att hon får möjlighet att skriva den.

Emelie Novotny

Publicerad: 2010-02-24 00:01 / Uppdaterad: 2010-02-24 20:05

Kategori: Krönika

3 kommentarer

Hade inte CRFN skrivit så förbannat usla filmrecensioner, så hade hon varit given.

Erimos Oregistrerad 2010-02-24 02:48
 

Tycker att de med något undantag alltid lyckas pricka in årets mest krystade och manierade, av ren princip känns det som. Bara det faktum att de i år inte ens lyckades nominera Lina Wolff vars debut är något av det mest befriande och egna jag läst på åratal gör att de är diskvalificerade …

Micke Oregistrerad 2010-03-01 21:43
 

jag har inte läst lina wolffs noveller än, men ska definitivt, snart! har du någon som du rekomenderar mer?

Emelie Novotny Redaktionen 2010-03-02 15:34
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?