Recension

: Remix
Remix: Tolkningar av mina texter Petter Alexis Askergren
2016
Brombergs
7/10

Inspirerande övningar

Utgiven 2016
ISBN 9789173378130
Sidor 272

Om författaren

Petter Alexis Askergren, född 1974, blev känd rapartist 1998 med albumet Mitt sjätte sinne. Han har gett ut ett flertal album och vunnit flera priser. Han började själv läsa sent i livet och brinner för att visa ungdomar vilken drivkraft litteraturen kan vara.

Sök efter boken

Jag har deltagit i ett antal fotokurser genom åren. Efter att ha varit ute på en fototur där alla har utgått från samma uppgift och fotograferat i samma miljö vid samma tidpunkt är det alltid lika fascinerande att titta på resultatet och se att bilderna blivit så olika.

Några specifika motiv återkommer ofrånkomligen i de flestas bilder därför att de är så spektakulära att man inte kan gå förbi dem utan att ta en bild. Men trots att samma motiv återkommer på flera bilder så är bilderna ändå helt olika. Vi fastnar för olika saker i motivet och använder våra olika manér för att berätta om det. Det är en nyttig övning eftersom man inser att det faktiskt fortfarande finns oberättade historier, att vi alla har något att berätta.

Petter Alexis Askergren har tidigare i 16 rader berättat om hur han får inspiration till sina texter. Allt handlar om att finna sin egen röst, men idéerna måsta alltid hämtas någonstans ifrån. För att öva kan man utgå ifrån en redan befintligt berättelse och skriva om den på sitt eget sätt. I Remix tar han det hela ett steg vidare och för att visa prov på tekniken ber han diverse skribenter att tolka några av hans raptexter.

Inti Chavez Perez får i uppgift att skriva en text utifrån ”Fredrik Snortare och Cecilia Synd”. Det blir extra intressant eftersom Petters text från början måste vara en tolkning av Cornelis Vreeswijks ”Balladen om Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind”. Det blir en spännande rundgång av personliga tolkningar och olika manér att berätta en historia.

Några bildtolkningar av texterna finns också i boken, bland annat av Jan Stenmark. I slutet av boken finns tre texter där ungdomar tolkat en av Petters låtar, efter en inbjudan i sociala medier. Ett roligt grepp som ytterligare gör detta till en inspirationsbok väl värd att använda i skolan.

Den här boken ger inspiration att själv sätta igång med dylika skrivövningar. Men de olika texterna i boken blir tyvärr aldrig riktigt mer än just övningar. Det märks att de har blivit tilldelade texterna och att skrivandet är en tilldelad uppgift och inte något som springer ur egna idéer. Men det får man kanske leva med, bokens syfte är inte att skapa stor litteratur, utan att visa hur litteratur kan användas:

Musiken blev min språngbräda in i i läsningens och skrivandet värld. Och det är just det korståget jag är ute på i skolorna. Jag vill visa att litteraturen kan öppna nya världar och inspirera, och att man inte ska vara rädd för den.

Ett mycket lovvärt syfte, och jag tror på metoden!

Cecilia Bergman

Publicerad: 2017-04-25 00:00 / Uppdaterad: 2017-04-23 22:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6917

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?