Recension

: Snuskiga ritboken
Snuskiga ritboken Magnus Frederiksen
2016
Vertigo förlag
9/10

Svart på vitt

Om man till äventyrs skulle ställa realistisk litteratur i förhållande till verkligheten lär man förr eller senare slås av tanken: är den inte rätt oärlig ändå? Litteraturen alltså. I alla fall av konvention något förljugen, något för proper, i sin återgivning. Skulle en människa verkligen tänka så i den situationen? Känna så? Göra så?

Det finns visserligen litteratur som inte väjer för ”det smutsiga”. Lite lätt armsvettsrealism sådär. Ett besök på bårhuset, hoppsan sa. Ja, död finns det överhuvudtaget gott om – men vad gäller den andra änden av livets resa är man desto försiktigare. Och sexuella tabun – finns det någon romanfigur som uppvisar dem utan att samtidigt porträtteras som sjuk i huvudet?

På Vertigo förlag väjer man inte; man söker upp! Och det är hos dem som vi hittar tabuletandet i en form jag nästan vill kalla renodlad. Mår man inte lite illa ibland har upphovspersonen misslyckats.

I böcker som använder ord heter det att läsaren själv får fylla i luckorna. I Snuskiga ritboken av Magnus Frederiksen får ”läsaren” fylla i precis allting. De flesta rodnar nog när det är dags att sätta sig ner med färgpennorna. Somliga av sedvanlig förlägenhet, andra för att de mer eller mindre oväntat får syn på sin outtalade hemlighet på en sida eller femton.

Kropparna på bilderna är olika. Och de gör olika saker. Från omslagets lätt antydande lesbiska ridspö och lite försiktig heterovanilj på sidan fyra – till stjärten på kopiatorn, ett otal dominatrixvarianter, fantasin om en facehugger mellan benen och den universella storfavoriten – var är den, var är den? Där! Donald Trump-buttpluggen. Har man ingen fetisch så finns här gott om inspiration för den som vill utveckla en. Kanske är det rentav oundvikligt.

Snuskiga ritboken kallas anspråkslöst nog bara för ritbok, men den är i själva verket en välutrustad pysselbok! Här och var får man ta sig igenom labyrinter och rita prick-till-prick. Den är en utmärkt presentbok också, att dela med sig av till vänner och familj. På första sidan står det faktiskt:

Till: …

Från: …

Ett utmärkt tillfälle för den som ”då rakt inte”, ”minsann aldrig”, ”nej, vet du vad!” att få befläcka och berika sina sinnen med bilder av människors sällan återgivna tankar och handlingar. Och en möjlighet för alla att påminnas om vad verklighetens folk kan tänka, känna och göra.

Jens Hjälte

Publicerad: 2016-10-26 00:00 / Uppdaterad: 2016-10-26 18:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6723

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?