Recension

: Ingen normal står i regnet och sjunger
Ingen normal står i regnet och sjunger Sara Ohlsson
2016
Gilla Böcker
9/10

I toppen av den svenska ungdomslitteraturen

Utgiven 2016
ISBN 9789188279255
Sidor 216

Om författaren

sara_ohlsson
Foto: Annika Goldhammer

Sara Ohlsson är född 1977 och numera bosatt i Stockholm. Hon är, förutom författare, projektledare på Sveriges Television och debuterade 2011 med Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag. 2016 kom Ingen normal står i regnet och sjunger.

Sök efter boken

Ingen normal står i regnet och sjunger hade legat på nattduksbordet i veckor innan jag till slut fick tid att läsa den. Efter att ha börjat räckte dock boken inte mer än någon timme. Förväntningarna som ändå var höga sedan debuten stod knappast i vägen för läsupplevelsen; de besannades med extra allt.

Vi möter Ella och Charlie. De är bästa vänner sedan för alltid. De skriver listor, dansar och pratar om det mesta. Tills Charlie träffar Niki och allt blir förändrat. Premissen lät bra om än inte alltför originell, men författaren låter det inte stanna där. Karaktärerna är komplexa, sympatiska och framför allt oerhört verkliga. Relationerna dem emellan beskrivs med sådan träffsäkerhet att man kan tro att hon sett in i ens eget liv. Känslorna är starka, tryckande, pockande på uppmärksamhet. Få skriver om att vara ung som Sara Ohlsson gör.

Boken imponerar dessutom genom att trots sitt fåtal sidor lyckas ta upp så mycket viktigt, utan att för den skull göra historien plottrig. Sexismen möter Ella nästan vart hon går, och hon tillåts utrymme att reagera och bli arg. Mens och onani nämns nästan i förbifarten, precis tillräckligt för att ge tabuna en smätt på näsan. Normernas tyngd och strukturella problem tas upp på ett relaterbart sätt som ändå inte blir nedslående utan snarare inspirerande. Ella tänker inte spela med i spelet, hon tänker vara fri och sig själv. Det ger hopp om framtiden, världen, litteraturen.

Om ni tänker läsa någonting ur höstens svenska utgivning av ungdomsböcker, läs denna. Sara Ohlsson skriver med sådan insikt, energi och talang att jag har svårt att tänka mig något liknande inom en så kort tidsperiod. Hela texten är fullkomligt elektrisk och vi som läser sprakar med den. Ingen normal står i regnet och sjunger ställer sig bland de romaner man önskar sig ha skrivit själv. Den är ingenting om inte imponerande.

Sofie Eliasson

Publicerad: 2016-10-07 00:00 / Uppdaterad: 2016-10-06 21:11

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6702

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?