Recension

: Den vilda ballongfärden
Den vilda ballongfärden Ola Norén
2016
Olika förlag
7/10

Äventyr på hög nivå

Utgiven 2016
ISBN 9789188347091
Sidor 34
Illustratör Karin Olu Lindgård

Om författaren

Ola Norén är manusförfattare, regissör och komiker. Han skriver mycket för barn och har bland annat arbetat med barnproduktioner som Cirkus Imago, Hej Rymden! och Bacillakuten.

Sök efter boken

Saffa är en flicka som spritter av äventyr, farfar tycker om när tiden går långsamt. De är på semester med den ystra hamstern Parmesan och har parkerat husbilen på en campingplats. Farfar vill lösa korsord så Saffa och Parmesan sticker ner till badplatsen för att leta efter nergrävda skatter. Där hittar de ett ägg. När Saffa försiktigt känner på skalet rör någon sig där inne. Farfar tycker att de ska lämna ägget i gräset men Saffa är rädd för att någon trampar på det.

Med hjälp av tolv ballonger farfar fått i födelsedagspresent och en tvättkorg snor Saffa raskt ihop en luftballong. Farfar återvänder till korsordet medan Saffa och Parmesan flyger iväg i ballongen på jakt efter fågelboet. Farfar skickar med en ryggsäck som kan vara bra att ha om de hamnar i knipa.

Och nu börjar ett rafflande äventyr uppe bland molnen. Det ser emellanåt mörkt ut för Saffa och hennes håriga sidekick men i botten på tvättkorgen finns likt i Skalmans skal det mesta en behöver. Saffa är modig, rådig och uppfinningsrik. Och hinner hem till middagen.

Den vilda ballongfärden är en mustig bilderbok som rekommenderas från cirka tre år. Illustrationerna är yviga och sidorna innehåller massor av roliga och underfundiga detaljer och mycket rörelse. Berättelsen låter Saffa ta plats. Farfar låter henne gå ensam till badplatsen; nåja, hon har en hamster med sig. Hon får flyga iväg i en egensnickrad luftballong bara hon kommer tillbaka till middagen. Farfar känns inte ansvarslös. Han litar på Saffa och ser hennes mod och äventyrslust.  Sådana här böcker behöver barn. Fantastiska fantasier med modiga förebilder berikar livet.

IMG_20160705_160213

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2016-07-07 00:00 / Uppdaterad: 2016-07-06 16:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6605

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?