Recension

: Varför är mamman arg?
Varför är mamman arg? Kristina Murray Brodin
2018
Olika förlag
7/10

Varför kan bli därför

Utgiven 2018
ISBN 9789188613097
Sidor 40
Illustratör Bettina Johansson

Om författaren

Kristina Murray Brodin är utbildad lärare och pedagog. Mycket av sin inspiration hämtar hon från skolan och förskolan. I sina böcker vill hon gestalta verklighetens mångfald och skriver gärna om stora och små känslor. Hon har bland annat skrivit Varför gråter pappan? och Prinsessan Victoria.

Sök efter boken

Varför? Barn är nyfikna av naturen. Det kan vara både enerverande och rätt härligt att mötas av alla deras frågor. En del är lätta att besvara men andra kan få ens egen världsbild att ifrågasättas. Barn kan vara så filosofiska och öppna. I Varför är mamman arg? får vi följa Alvdis och Hamsa som tidigare figurerat i Varför gråter pappan? som kom ut 2011. Här får vi träffa våra huvudpersoner en helt vanlig dag på förskolan. En eftermiddag får de syn på Kims mamma genom fönstret. Hon är arg. Varför är hon arg?

varaforarmammanarg

- Hon kanske är arg på Kim, säger Alvdis.
Men min mamma är inte arg på mig.
- Jag har ingen mamma, säger Hamsa.
Men jag vill inte att någon skriker åt mig.

De två vännerna är iakttagande och fundersamma. Varför är Kims mamma egentligen arg? De funderar och relaterar till sina egna liv. Barns tankar kan vara så okrångliga men samtidigt sylvassa. Och Alvdis och Hamsa blandar in sina egna liv i mysteriet. Varför är mamman egentligen arg? De funderar på hur Hamsas farfar var arg en hel kväll då han hade tappat sin mobil i badkaret. Och Alvdis minns hur hens mamma blev arg då grannarna spelade hög musik. Varför är mamman arg? är en deckare där huvudpersonerna söker svar. Det är en berättelse där känslorna flödar och tillåts ta stor plats. Det är generöst och tillåtande. Många funderingar kommer upp hos Alvdis och Hamsa och de hinner prata om mycket viktigt. Tänk om det är någon som slagit mamman? Hamsa berättar att hans farbror slagit honom. Och att han inte fick säga något. Men det gjorde han tackolov.

Illustrationerna är underbara. Samtidigt som de är naivistiska och förenklade bär de massor av roliga detaljer. Det kan vara i form av anslag på förskolan eller en löst uppsatt knut på en mamma eller kanske en svanktatuering. Även om karaktärernas ben är piprensesmala och huvudena är överdimensionerade känns de äkta och jordade. De lirar väldigt fint med berättelsen.

Det här är som sagt både en filosofisk och spännande bok. Våra små vänner fortsätter genom berättelsen att fundera över knäckfrågan, men idogt arbete gör att gåtan får en lösning. Tillslut får de reda på varför hon är arg. Fantastiskt fint att våra vänner får tid att fundera klart och dessutom får chansen att tillsammans lösa gåtan.

varforar

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2018-08-24 00:00 / Uppdaterad: 2018-08-24 08:27

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7453

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?