Krönika

Alla fiktiva skolor jag älskat och velat gå på

Hej! Jag heter Katze Collmar och är ny recensent på dagensbok.com. Jag tänkte att jag skulle presentera mig på något sätt, och funderade fram och tillbaka på vad jag kunde berätta om mig själv mer än ”jag älskar böcker mer än jag älskar människor”. Ett vanligt sätt att presentera sig är att berätta vad man har pluggat och vad man jobbar med, men jag tänkte istället berätta vilka skolor jag önskar att jag hade fått gå på.

Snart är det nämligen dags för mig att ansöka till högskolan igen, men när jag tittar igenom listan över utbildningar på svenska högskolor och universitet är det något som känns fel. Något saknas. Det är samma känsla jag hade när jag sökte till gymnasiet, och innan dess när jag skulle byta högstadium. Visst finns det många spännande utbildningar och skolor att välja på, men de skolor som jag verkligen skulle vilja gå på saknas.

Jag trivdes jättebra på mitt estetiska gymnasium, och på universitetet har både fysik och slaviska språk gett mig mycket glädje. Och nu väntar jag hoppfullt på att bli antagen till läkarprogrammet, men… Jag väntar inte med samma känsla som världens 11-åringar har när de håller utkik efter ugglor med brev från Hogwarts. Och när jag blir antagen kommer jag inte att känna samma lättnad och känsla av tillhörighet som Quentin Coldwater kände, när han fick veta att magi fanns på riktigt och att han skulle få studera den på college.

De rätta skolorna, de jag verkligen vill gå på, finns förmodligen helt enkelt inte. Men om det skulle finnas ett gäng hemliga, övernaturliga skolor där ute, så hoppas jag att någon med rätt kontakter ser den här listan.

Skolor jag önskar att jag fick gå på:

 1. Brakebills College för magisk pedagogik
  (från Magikerna-böckerna av Lev Grossman)

  När jag var yngre längtade jag till Hogwarts; som vuxen har jag istället förlagt mina drömmar till Brakebills. Brakebills är en exklusiv magiskola i norra New York. Skolan är omgiven av en häcklabyrint och buskar som formats till djur och fått liv. Eftersom skolans skyddande trollformler blivit lite konstiga med åren, ligger vädret kring Brakebills två månader efter världen utanför. Brakebillselever lär sig flera utdöda språk (bl.a. fornkyrkoslaviska, som jag faktiskt läst på distans från Göteborgs universitet), magisk teori, och har lektioner i praktisk tillämpning av magi. Tredje året specialiserar de sig på ett område inom magin, en Disciplin, såsom Fysisk magi (till exempel att böja ljus runt sig själv så att man blir osynlig) eller Naturmagi (till exempel prata med trädens andar). Fjärdeårselever tillbringar en termin på mytomspunna Brakebills Södra, som ligger på en herrgård på Antarktis och drivs av det magiska geniet Majakovskij. Det finns ingen ansökningsprocedur. Brakebills kontaktar dig.

 2. Hogwarts skola för häxkonster och trolldom
  (från Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling)

  Vem vill inte gå på Hogwarts? Ingen skola slår Hogwarts i antal sökande (eller i alla fall önskande). Jag har nog aldrig dagdrömt så mycket om en plats som jag gjort om Hogwarts. Hogwarts må vara en internatskola för minderåriga trollkarlar och häxor, men jag vet väldigt många vuxna som gärna skulle bli antagna (jag! Jag! Jag!). Inte nog med att man får lära sig magi, dessutom har Hogwarts tinnar och torn, magiska djur på området, talande porträtt i korridorerna, och elevhem anpassade efter elevernas personlighet. Jag hoppas Sorteringshatten placerar mig i Ravenclaw, elevhemmet för de kunskapstörstande bokmalarna.

 3. Mademoiselle Geraldine’s Finishing Academy for Young Ladies of Quality
  (från The Finishing School Series av Gail Carriger)

  Ombord på ett luftskepp som flyter omkring i ett moln av konstgjord dimma i närheten av Dartmoor i södra England, finns en väldigt speciell skola för flickor med annorlunda talanger. Syster Mathilde Herschel-Teape lär ut såväl matematik och hushållning som giftmord för fest och vardag (Proper poisonings for every occasion). Hennes elever lär sig underhålla gäster på en begränsad budget, och att beräkna exakt hur mycket av ett visst gift de behöver för att förgifta rätt mängd gäster. Professor Beatrice Lefoux är expert på moderna språk … och avancerade vapen. Flickor som går ut Mademoiselle Geraldine’s har fått lära sig hur man avslutar – både en opassande konversation och en fiendes liv.

 4. Illyria College
  (från All men of Genius av Lev AC Rosen)

  Illyria College är världens främsta institution för vetenskap, och tar bara emot potentiella genier. Skolbyggnaden ligger ovanför Themsen, och är byggd som ett stort klockverk som försörjs med ström av ett enormt vattenhjul. Vetenskapen på Illyria känns som magin på Hogwarts – den är både ämnet som lärs ut och skolans ständigt närvarande själ som genomsyrar allt som händer. Undervisningen är gratis, men du måste under inträdesprovet kunna bevisa att du är ett geni. Och du måste vara man (eller i alla fall låtsas att du är det) och leva i artonhundratalets steampunkversion av England.

 5. Watford School of Magicks
  (från Carry On av Rainbow Rowell)

  Watford är belägen i Storbritannien (i Watford, får man anta), och erbjuder en åttaårig magisk grundutbildning. Skolan grundades på 1500-talet och ser mer ut som en fästning än en skola. I vallgraven utanför bor sjövargar (som sjöjungfrur, fast vargar), och elever ombeds befinna sig på rätt sida av muren när vindbryggan dras upp på kvällen. Det här är skolan för dig som vill ha en mer heltäckande utbildning än Brakebills och Hogwarts kan erbjuda, eftersom de också undervisar eleverna i icke-magiska ämnen.

Katze Collmar

Publicerad: 2016-07-06 10:00 / Uppdaterad: 2016-07-01 19:54

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?