Recension

: Jevgenij Sokolov
Jevgenij Sokolov: En allegorisk berättelse Serge Gainsbourg
2016
Bucket List Books
6/10

Fransk flatulism

Utgiven 2016
ISBN 9789187969140
Sidor 96
Orginaltitel Evguénie Sokolov
Översättare Jenny Högström
Först utgiven 1980

Om författaren

Serge Gainsbourg (Lucien Ginsburg, 1928–1991) var en fransk konstnär född av rysk-judiska föräldrar. Han verkade som sångare, kompositör, pianist, målare, författare samt regissör, dramatiker och filmmanusförfattare. Han gjorde sig mest känd inom populärmusiken. Hans ställningstaganden och frispråkighet gav honom rykte som provokatör. Serge Gainsbourg spelade in ett stort antal skivor, gav ut två volymer låttexter samt skrev en enda roman.

Sök efter boken

Den franske artisten Serge Gainsbourg var verksam som bland annat sångare, regissör och manusförfattare. Så vitt jag förstår var han en riktig gammaldags kulturman (med allt vad det innebär i den moderna diskursen). Som många andra kulturmän av den sorten omges hans historia av cigarettrök, rykten, skörlevnad, skandaler och offentlig berusning. Han var en produktiv artist som gav ut många skivor, skrev låtar till melodifestivalen, regisserade ett par filmer och mycket annat.

Han lyckades också hinna med att skriva en (ganska kort) roman. Romanen Jevgenij Sokolov har nu för första gången kommit i en svensk utgåva på det lilla (men intressanta) förlaget Bucket List Books.

OBS! I den kommande texten förekommer ord och teman som kan väcka anstöt hos känsliga personer. OBS!

Gainsbourg var ofta medvetet provocerande och utmanade inte sällan tidens samhällsmoral och debatt. Ibland med humor, ofta med slag under bältet. Att hans enda roman är både lite rolig, äcklig och en smula provocerande är därför ganska naturligt.

Sokolov är bokens huvudperson, som från en sjukhussäng summerar sitt liv. När han i bokens inledning ser bilder ur livet passera  genom huvudet så säger han att de skulle kunna utgöra materialet för en:

…både grotesk och vedervärdig film, eftersom ljudspåret som löper parallellt med filmremsan endast skulle bestå av tarmgasexplosioner.

Herr Sokolov är redan från barndomen extremt gasös, han fiser tycks det oavbrutet. Trots (eller snarare tack vare) detta handikapp så brakar han sig upp till toppen av konstvärlden. Hans tavlor säljer som smör och kvinnorna flockas kring honom. Boken säger sig vara en allegori, att man kan skita sig till stora framgångar i konst- och kulturvärlden skulle kunna vara en läsning.

Jag tyckte att historien var småkul, men tröttnade ganska snart på allt gasande, fjärtande, alla beskrivningar av bajsfläckar, slappa ringmuskler, vedervärdiga dofter med mera. Om det beror på att jag blir provocerad vet jag inte riktigt, kiss och bajshumor kan vara oerhört roligt i min värld. Men trots bokens knappt hundra sidor blev det ändå för mycket av det goda… Sokolov själv är en allt annat än sympatisk person. Även om man slipper känna lukten av honom när man läser boken så anar man stanken från hans obefintliga moral. Han är en misogyn opportunist som inte är rädd för att dra nytta av andras olycka eller enfald.

Nåväl, boken är i alla fall både välskriven och snyggt översatt med massor av roliga synonymer till pruttande och andra liknande ämnen. Jag vet dock att Gainsbourg var mycket förtjust i ordvitsar och språklekar, så något litet kan kanske ändå ha försvunnit i försvenskningen som känns ganska fri från putslustigheter av det slaget.

Utifrån den här korta debutromanen så tycker jag att det är synd att han inte skrev fler böcker. När han väl hade rensat pennan från sin mest pockande provokationslusta, så tror jag att han kunde ha skrivit en lysande andra roman. Jag rekommenderar trots min kritik en genomläsning, lite damm blåste Sokolovs gaser ändå ur mitt huvud.

Joel Bergling

Publicerad: 2016-06-13 00:00 / Uppdaterad: 2016-06-13 09:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6581

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?