Recension

: Kina med tio ord
Kina med tio ord Yu Hua
2013
Natur och Kultur
8/10

En liten pusselbit till det stora Kina-pusslet

Utgiven 2013
ISBN 9127134644
Sidor 276
Översättare Anna Gustafsson Chen

Om författaren

Yu Hua föddes 1960 i Kina och han var den förste kinesiske författaren att tilldelas James Joyce Foundation Award. Han började som tandläkare men tröttnade och började skriva noveller och romaner istället. De första texterna kom till 1984 och med romanen Att leva (1992) fick han internationellt genombrott.

Sök efter boken

Att frågan inte längre är om utan när Kinas ekonomi går om USA:s och blir störst i världen, verkar de flesta ekonomer nu vara överens om. Den stora frågan är istället hur vi (i västvärlden) kommer att påverkas av denna maktförskjutning och här råder inte samma enighet. Spekulationerna har inte alltför sällan undertoner av att det är någonting skrämmande som bokstavligen kommer att skölja över oss och om vi inte anpassar oss så är det kört. Och visst finns det väl en del fog i det, för även om det inte nödvändigtvis blir så att kinesiskan byts ut mot engelskan i den svenska läroplanen så är det nog ingen dum idé om den allmänna kunskapen om Kina och den kinesiska kulturen ökar. Eller om man tar ett litet test: hur många av er är det som vet vad den nytillträdde Kinesiske presidenten heter?

Ja, jämför man medelsvenskens kunskaper om den nuvarande ettan på störst BNP mot den uppgående tvåan så är skillnaden avgrundsdjup. Inte särskiljt märkligt är det heller, för det kinesiska samhället har genomgått en enorm förändring från ett ekonomiskt och kulturellt bakvatten till supermaktstatus på bara en generation. Visst, Kina var en utvecklad civilisation när det svenska företagandet enbart förmådde sig att skapa produkter av flintsten och många av mänsklighetens stora upptäckter kommer därifrån, men i modern tid har Kina varit hopplöst efter och det för bara en generation sedan. Att läsa den hyllade författaren Yu Huas personliga betraktelser i Kina med tio ord, blir därför ett utmärkt sätt att levandegöra dessa förändringar på ett sätt som BNP-kurvor aldrig riktigt förmår sig att göra, hur exponentiella de än är.

Hua föds mitt under det stora språnget, den politiska reform där Mao Zedong beordrat hela folket att allt fokus skall ligga på stålproduktion och därigenom nedprioriterar livsmedelsproduktion till den grad att tiotals miljoner dör av masssvält. Han växer upp i en medelklassfamilj med sin mamma, pappa och storebror och precis när han skall börja skolan har nästa stora Mao-reform tagit vid, kulturrevolutionen, vilken pågår ända tills hans gymnasieexamen. Eftersom kulturrevolutionen syftade till att ifrågasätta alla gamla dogmer och kulturvärden till förmån för den nya revolutionära kulturen (eller för att stärka Maos ställning som försvagats efter misslyckandet med stora språnget) så blir det lite si och så med klassiska skolkunskaper. Under paroller som ”det är rätt att göra uppror” ifrågasätts nämligen lärarnas auktoritet och eleverna styr mer själva över undervisningen och fastän Hua är litterärt intresserad finns det bara två böcker att läsa: den lite tjockare Maos samlade skrifter och den lite tunnare Maos lilla röda.

I stället för en vanlig kronologi över sitt eget liv bygger Hua upp romanen kring tio vanliga kinesiska ord, ord vars funktion skiftar lite genom hans och den moderna kinesiska historien, men vars grundbetydelse ändå är densamma. Det är ett utomordentligt genomtänkt upplägg där hans roll är central men samtidigt undanskymd till förmån för själva Kinas förändring. Det är en historielektion med hög underhållningsnivå men som samtidigt varken blundar för eller förminskar det höga mänskliga pris som betalats under dessa knappa femtio år.

Utgångspunkten sker oftast under de turbulenta revolutionsåren, där den sociala pendeln vajar så snabbt att gårdagens hjälte bokstavligen får stå med dumstruten på och få sitt straff som den kontrarevolutionär han plötsligt blivit men vars mekanismer inte står i total otakt med det nuvarande kapitalistiska Kina. Men utöver den historiska analysen så är det en bok fylld av värme till författarens uppväxt, familj och till det spartanska vardagslivet som alltjämt lunkar på även om landet befinner sig i en revolutionär fas. Det är historien om hur ett land, jämlikt i sin fattigdom blir ojämlikt i sin rikedom.

Kombinationen av en utmärkt historieberättare och insiktsfull samhällsanalytiker gör Huas text till en mycket angelägen läsning och blir ytterliggare en liten pusselbit till att förstå det Kina som under såväl Huas som er livstid kommer att bli den största ekonomin i världen.

Oscar Rooth

Publicerad: 2013-09-01 00:00 / Uppdaterad: 2013-09-01 13:20

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5359

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?