Recension

: När rött blir svart
När rött blir svart Qiu Xiaolong
2006
Ordfront
6/10

Deckare i ett öst som kryper mot väst

Utgiven 2006
ISBN 9170371008
Sidor 320
Orginaltitel When red is black
Översättare Jan Verner-Carlsson
Först utgiven 2004

Om författaren

Qiu Xiaolong är född i Shanghai 1953 och har arbetat som poet, översättare och kritiker. Sedan slutet av åttiotalet bor han i USA där han bland annat undervisar i kinesisk litteratur.

Sök efter boken

Shikumen-husen i Shanghai är en sorts kompromiss mellan östs arkitektur och västs. De är rader av stenhus, till utseendet ganska lika europeiska hyreshus från sekelskiftet, men ordnade så att en smal gränd i mitten fungerar som innergård. Vägen in till gränden markeras av en större stenport ofta med unikt utseende. Arkitekturen är västerländsk, husens funktion med gemensam innergård är österländsk. I Shikumen-husen lever alla sina liv gemensamt ("privatliv" är ett nytt ord i kinesiskan, och har ännu negativ klang), och ett mord i ett av de små rummen har utan tvivel en uppsjö vittnen.

Med andra ord en inte så dum miljö för en deckare som spricker av iver att visa omvärlden hur vardagslivet går till i Kinas största stad. Från pärm till pärm är När rött blir svart som en ångande miniatyrkopia av ett Kina som genomgår den enda revolution som visat sig uppstå med nödvändighet: den marknadsekonomiska. Kontrasterna är tydliga och utgör både tematik, handling och miljö. Xiaolongs radarpar kriminalkommissarie Chen och kriminalassistent Yu rör sig i varsin värld. Den litteräre Chen, som tagit ledigt för att arbeta på ett väldigt välbetalt översättningsarbete, hamnar i en nyrik och luxuös sfär i Shanghai. Yu, hans trogne assistent, lever kvar i en trång och fattig kinesisk verklighet. Yu tar i När rött blir svart ett steg fram och är den som faktiskt löser mordgåtan, medan Chen som är Xiaolongs vanlige deckarprofil mest förekommer i kulissen, motvilligt hänförd av sitt nya anseende och det glamourösa livet som nyrik men hela tiden med en del av sitt skarpa intellekt riktat mot Yu och mordfallet.

Xiaolong är egentligen inte någon mästare på att skriva ickekinesisk romanprosa (När rött blir svart är skriven på engelska), och kulturstinna kinesiska termer framstår inte alltid som självklara när de översatts, vilket ibland gör texten exotisk, men lika ofta irriterar. Magin uppstår någon annanstans: i de nudelrestauranger, bakgator, innergårdar och överbefolkade gränder som hela tiden spelar huvudroll i När rött blir svart. Xiaolong kan inte låta bli att beskriva hur xiaofläsket blir nästan genomskinligt när man lägger det i morgonens första nudelsoppa, hur innehållet i en soppbulle exploderar i munnen eller hur de berusade basturäkorna ger ifrån sig ett genomträngande fräsande när man ångkokar dem levande efter att ha badat dem i vin. I sina röda pärmar blir När rött blir svart en liten sinnesupplevelse i sin hylla, som ett sprattlande, doftande, ångande, skramlande miniatyr-Shanghai. Mordintrigen är inte så rafflande, men för ihop vardags-Kina med intellektuella Kina, fyllt av svartstämplade författare och akademiker som ständigt sneglar mot västerlandets friare bokutgivning.

Titeln När rött blir svart syftar på när författare i Maos Kina med rykte som goda revolutionärer över en natt förvandlas till svartstämplade revolutionsförrädare i den politiskt ombytliga folkrepubliken. Förvandling är ett betydelsefullt tema i kinesisk nittonhundratalshistoria och i de böcker som översätts till västerländska språk, så också i När rött blir svart. Inte bara genom den politiska förvandling som skiftar mellan nyanser av mörkrött och glattigt neonblått, utan genom att den manar fram en levande värld ur en ganska ordinär deckarhistoria.

Textutdrag (Visa/göm)

Magnus Jonsson

Publicerad: 2006-10-01 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-16 23:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2200

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?