Recension

: Den felande länken
Den felande länken Stefan Tegenfalk
2011
Massolit Förlag
4/10

Den helande länken?

Utgiven 2011
ISBN 9789197881883
Sidor 455

Om författaren

Stefan Tegenfalk är född 1965 i Stockholm och bosatt på Ekerö. Han var en av grundarna till Bredbandsbolaget. 2009 debuterar han med ”Vredens Tid” som är den första delen i en kriminaltriologi om den griniga och cyniska kriminalkommissarie Walter Gröhn vid Stockholms länskriminal och den ambitiösa, kvicktänkta Jonna de Brugge, vid Rikspolisstyrelsens särskilda utredningsenhet.

Sök efter boken

Det är med blandade känslor som jag slår upp den tredje och avslutande delen i triologin om kriminalkommissarie Walter Gröhn och hans assistent Jonna de Brugge. Visst är jag glad över att få återse den dynamiska duon men samtidigt lite sorgsen över att veta att det kommer att ta slut här. Vad har hänt sen senast då?

Den cyniske Walter Grön har inte varit sig själv sedan han blev frånkopplad utredningen av de råa morden på några av rättsväsendets viktigaste företrädare. Han tar semester och reser till Frankrike, men inte för att koppla av. Istället tar Walter hjälp av sina kontakter inom Europol för att på egen hand komma vidare i utredningen. Hans assistent Jonna de Brugge har kärlekstrassel samtidigt som hon har en internutredning hängande över sig på grund av tidigare fadäser.

I väntan på att internutredningen ska bli klar, tar Jonna ett beslut. Ett beslut som kommer att påverka inte bara hennes framtid inom polisen utan också leder henne in i en mardrömslik jakt samtidigt som hon stångas med databrott, olagliga undersökningar och får kämpa för sin egen överlevnad.

Låter det fartfyllt och spännande? Det kan jag lova er att det är. Spänn fast säkerhetsbältena och putsa glasögonen så att ni inte missar något. Här hålls sällan några fartbegränsningar. Det jobbas fortfarande med cliffhangers vilket ger historien en extra skjuts. Tyvärr känns det som om historien skenar. Den vill berätta så mycket att jag inte hinner lyssna. Berättelsen exploderar i knepiga dataintrång och vetenskapliga böljande besvärjelser. Svindlande men ganska obegripligt och rörigt.

Jag har längtat efter en fördjupning av karaktärerna.Det får man i denna avslutande del. Allting blir tätare och vi får svar på många gåtor. Tyvärr stannar det där. Det är så mycket ensamhet och ångest som bärs inombords. Så många olyckliga själar som sitter i samma båt. Tänk om de hade kunnat hjälpas åt att ro. Desto mer gläds jag åt den spirande kärlekshistorien som faktiskt en av våra huvudkaraktärer drabbas av. Den är trevande och fint berättad.

Stefan Tegenfalks kriminaltriologi kommer att filmatiseras av svt. Undrar vilka skådisar som är påtänkta för buttra Walter och prudentliga Jonna? Men allra mest undrar jag vem som får äran att spela journalisten Jörgen Blad? Killen som får mig att vrida mig av skratt så fort han är i farten.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2012-03-21 00:00 / Uppdaterad: 2012-03-20 22:06

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4609

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?