Recension

: Den gröna cirkeln
Den gröna cirkeln Stefan Casta
2010
Opal
8/10

Mardrömsvarning

Utgiven 2010
ISBN 9789172994096
Sidor 333

Om författaren

Fotograf: Maline Casta

Stefan Casta, född 1949, bosatt i Skåne. Författare och frilansjournalist som även producerat naturfilmer. Han har skrivit både faktaböcker och skönlitteratur för barn och unga.

Författarens hemsida – Info om Stefan Casta och en intervju med honom gjord av hans katt.

Sök efter boken

Det var länge sen jag tänkte innan jag somnade att nej, jag måste nog läsa något annat, annars kommer jag vakna någon gång mitt i natten alldeles kallsvettig och intrasslad i lakanen. Men det är den känslan Stefan Castas Den gröna cirkeln framkallar.

Denna framtidsdystopi börjar i en vanlig, medelstor stad. På kulturskolan Fågelboet går Judit, Dinah, David och Gabriel. Livet vandrar fram genom vardagen, förbi Måndagar, Söndagar, Tisdagar och Fredagar, med alla de små händelserna som skapar struktur i tillvaron. Davids vredesutbrott, Gun-Helens klapprande klackar i skolkorridoren, Bandybollens Gunnar Ekelöf-citerande, mormors aubergineodling, mammas mystiska, frånvarande blick och viljan att vara något annat än alla andra.

Så börjar det regna. Och det slutar inte regna. Barnen sitter på skolans nybyggda trädäck och lyssnar på regnet, som övergår i storm. Träd slits upp med rötterna, flyger förbi barnen. Byggnader svajar och nästan flyttar sig. Men plötsligt är det inte längre omgivningen som rör sig runt trädäcket, det är trädäcket som rör sig i omgivningen. Det har slitits bort och flyter runt i den översvämmande världen.

När trädäcket äntligen når land är världen en helt annan. Det finns inget kvar, bara gulgeggig lera, vita fåglar och en ensam, spöklik gård. I den här nya miljön försöker barnen skapa en tillvaro som är någotsånär normal. Men någonting är inte som det ska, eller borde jag kanske säga, ännu mindre som det ska.

Att läsa Den gröna cirkeln är nästan jobbigt skrämmande. Som läsare är jag aldrig säker på vad som ska hända, lika lite som personerna i boken är det. Världen som Casta skapat saknar helt regler, vad som helst kan hända, och det är just det som gör berättelsen så läskig.

Jag-berättaren, Judit, beskriver händelserna oerhört känsligt och insiktsfullt. Den första delen av boken, den som fortfarande har en vanlig värld som skådeplats, är en fantastisk skildring av en barndom som är på väg att övergå till vuxenhet. Judits minnen av mormor och Kalle Anka varvas med kloka iakttagelser av hur bästa vännen Dinah faktiskt mår och hur det sociala spelet fungerar (eller ibland inte fungerar). Språket, rytmen – det är på pricken! Jag blir glad av att läsa en text som inte undervärderar den tonåriga berättarens förmåga att förstå omgivningen, men som samtidigt inte känns för vuxen.

Del två skiljer sig markant från del ett. Här har allt välts över ända, ingenting är som det borde vara. Men det är så snyggt berättat att jag ändå kan förstå, trots att realismen försvinner behålls karaktärernas mänsklighet och komplexitet. I bokens senare delar är också berättandet lite förändrat, Judit är fortfarande huvudpersonen, men vissa scener har skrivits som filmscener, filmade med Gabriels kamera – en av få reliker från den värld som gått under. Det ger berättelsen en något annorlunda vinkling, det blir mer av vi-känsla.

Förutom att det här är en grymt spännande bok, så har den något viktigt att säga. Det första jag tänker på är miljöaspekten, hur länge kan människan förstöra jorden innan den leriga tomheten är verklighet? Men det handlar också om något annat, om minnen, om upplevelser och om tiden. Judit berättar om hur tiden försvinner, den har förstörts av regnet, försvunnit med människorna. Allting händer alltid och aldrig, det är någonting som vridits sönder.

Politisk, filosofisk och fruktansvärd, härlig, verklig och poetisk. Det finns mycket jag kan säga om Den gröna cirkeln. Som ungdomsroman är den inte helt lätt, det krävs en viss ålder, men bara man prickar in rätt lästillfälle, vid rätt tidpunkt i livet, så tror jag att det här är en berättelse som säkert kan förändra någons liv.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Nygren

Publicerad: 2010-12-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-20 11:05

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3961

7 kommentarer

denna boken har gjort mig läsnörd xD den är jätte bra och intressant jag skulle bli jätte glad om stefan casta gör en ny del

fatima Oregistrerad 2011-02-28 22:14
 

[...] Stefan Casta Relaterade artiklarMardrömsvarning [...]

Barnens romanpris utdelat | dagensbok.com Oregistrerad 2011-08-12 12:15
 

Den är ju shiiiiiiit bra :)
Man blir fast och kan inte sluta läsa den!
Men jag tycker själv inte att den är så himmla läskig.

Alinni Oregistrerad 2012-04-11 21:22
 

Längtar tills hans nya bok i september kommer!!

Hannah Oregistrerad 2012-09-12 20:59
 

jag läste till sida 16 :)

puppa Oregistrerad 2016-10-12 10:40
 

Suger

AboulHasan Oregistrerad 2016-11-05 12:43
 

Väldigt intressant bok, Spännande och var läskigare än jag trodde den skulle vara. Boken fastnar i huvudet och spänningen gör så jag inte ville sluta läsa. Första gången jag fick bilder i huvudet av en bok. Jag fick troligt bilderna i huvudet beroende på att boken var väldigt bra förklarad i detalj. Jag tycker boken var lättläst jämfört med många andra dystopier. Boken var obehaglig men samtidigt läsvärd. Jag skulle rekommendera dena boken. Jag tycker det var lite svårt att hänga med i början, men när man väl kommit in lite längre i boken blev det lättare att hänga med.
Jag tycker att du ska läsa dena bok, jag tycker inte om att läsa otäcka böcker, men denna var helt ok och jag kunde ta mig igenom hela boken utan att vara rädd nu. Jag tycker du ska ge boken en chans och läsa fram till Senare delen av boken då har alla karaktärer beskrivits sedan börjar själva handlingen av boken.

Läsvärd bok som man minns länge. :)

Samuel Oregistrerad 2017-10-13 09:05
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?