Recension

: Människor det varit synd om
Människor det varit synd om Kalle Lind
2009
Roos & Tegnér
8/10

Skadeglad i själen

Utgiven 2009
ISBN 9789186047047
Sidor 253

Om författaren

Kalle Lind (född 1975) är radiopratare och författare och driver bland annat podden Snedtänkt, som även blivit bok. Han har också skrivit böcker som Människor det varit synd om (2009), Proggiga barnböcker (2010), 88 böcker du inte behöver läsa (2017) och Hasse Alfredson : en sån där farbror som ritar och berättar (2019).

Sök efter boken

Rollen som farbror Melker förstörde Torsten Lilliecronas karriär. På fester brukade Stalin knacka ur sin pipa mot Chrusjtjovs flint och förolämpa honom. Arne Weise återkommer i sina memoarer ständigt till ett bristfälligt sexliv. Den romerske folktribunen Helvius Cinna blev sliten i stycken av en folkmassa som förväxlade honom med en man med samma namn.

Med de exemplen kunde Människor det varit synd om inställa sig i raden av katalogartade böcker vars bärande säljkraft bygger på ett slagfärdigt koncept och en tillgänglig och snabbförmedlad humor. Brev till samhället är ett exempel. Likaså 80 romaner för dig som har bråttom och Den som inte tar bort luddet ska dö!

Människor det varit synd om är emellertid för märklig för att ringas in så kategoriskt. Bara författarens läggning är förbluffande: vem i hela friden är trettiotre år och orkar intressera sig för en gammal revyartist som Ernst Rolf? Vem (oavsett ålder) läser Lennart Hylands och Arne Weises memoarer? Vem tar sig igenom över sex timmars välgärenhetsgala från 1989 med Kjell Lönnå som programledare? Och vem – efter att ha utövat denna aparta dragning – kan göra en riktigt bra bok om det? Han finns tydligen, och han heter Kalle Lind.

Linds bok rymmer mer än ett avverkat koncept med en-jättetydlig-poäng-per-kapitel. Titeln är bara avsnittens minsta gemensamma nämnare. Lika ofta som den är skadeglatt vrålrolig fungerar den som en kartläggning över en omvärld vars absurditet är värd att påminnas om. Tänk detta: Sven-Bertil Taube beskriver i sina memoarer hur han besöker en prostituerad som tonåring i Paris. Han inte bara besöker henne – han får grupprabatt med två polare. Och han inte bara beskriver händelsen – han romantiserar könstransaktionen med uttryck som att ”[hennes] bruna ögon snärjde oss i sitt garn”. Att memoaren Ord och många visor är utgiven 2007 är en svindlande anakronism.

Med självupptagna män, hysteriska kändisar och kroniska olycksfåglar som nyckel till människan visar Lind på en tidlös friktion mellan å ena sidan ordning, status och medial fåfänga och å andra sidan drifter, poetisk rättvisa och ren otur. Han är elak som fan och vet allt. Så ska den vara som orkar tillgängliggöra vårt tidlösa vansinne.

Johan Wirdelöv

Publicerad: 2009-10-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-02 19:38

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3479

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?