Recension

: 80 romaner för dig som har bråttom
80 romaner för dig som har bråttom Henrik Lange
2007
Kartago
6/10

Litteratur, spädes 1 + 10 000

Utgiven 2007
ISBN 9789189632790
Sidor 165

Om författaren

Henrik Lange (född 1972) är illustratör och serietecknare. Han debuterade med Kokomo (1995) och har inte minst gjort sig känd som sammanfattare av världslitteraturen i bland annat 80 romaner för dig som har bråttom (2007), 96 romaner för dig som fortfarande har bråttom (2009) och Strindberg för dig som har bråttom (2012). Tillsammans med Katarina Lange har han också gjort Ibsen på en timme (2015), Dante på en timme (2015), Selma Lagerlöf på en timme (2017) och Bellman på en timme (2017).

Sök efter boken

Varför skulle det vara något roligt med att summera en roman på tre serierutor? Eller, vad skulle det ha för syfte över huvud taget? Detta är hursomhelst vad Henrik Lange gör i 80 romaner för dig som har bråttom, han sammanfattar alltifrån Kafka till Guillou på några få meningar och illustrationer. Står du ut med spoilers kanske du kan gissa något:

Arvid är trött på sitt jobb och vill bli litteratör. Han blir kompis med ett gäng konstnärer och tar olika skrivjobb som han inte gillar. Arvid vilar upp sig ute i skärgården. När han kommer tillbaks tar han jobb som lärare.

Mrs Bennet har fem döttrar som hon försöker att gifta bort. Ungkarlarna Bingley och Darcy flyttar in i grannskapet. Bingley stöter på Jane. Elisabeth och Darcy vet inte vad de vill men gifter sig till slut med varandra. En annan syster, Lydia, rymmer med en opålitlig karl men man ordnar så att de blir gifta. Jane och Bingley gifter sig också.

Antoine ska avsluta sina historiska forskningar i en liten by. I sin dagbok börjar han skriva ner hur tråkigt han har. Han vill inte jobba. Den lilla byn är tråkig och människorna är trista och korkade. Antoine blir äcklad över minsta sak. Antoine struntar i sin forskning och åker tillbaka till Paris.

Före detta maskerade brottsbekämpare blir mördade. Några tar på sig sina gamla dräkter igen för att ta reda på varför. Spåren leder till Adrian, även han en före detta maskerad brottsbekäpare, som spränger halva New York för att skapa världsfred.

Nog för att karaktärerna kan se lite seriefigursfestliga ut med sina naiva och vindögda uppsyner, men det är inga direkta komiska poänger Lange sysslar med. Det handlar inte om att försöka göra sig lustig över något genom att vrida på det. Sammanfattningarna är oftast väldigt trogna originalet. Däremot frammanas det genom summerandet en oemotståndligt skön respektlöshet: alla stora verk blir plötsligt så små och ynkliga. Den skoningslösa koncentration Lange utsätter verken för får dem att framstå som hjälplöst banala. Att hela Utvandrarsviten skulle sammanfattas på fyra meningar! Och Brott och straff, fem meningar. Och ändå är ju sammanfattningen i sig korrekt.

Med viss reservation för känslan av engångsläsning och presentbok vill jag ändå tycka att det är en tjusig och begåvad insats Lange har att komma med. Det är snyggt och stilfullt hanterat. Och om du nu inte köper 80 romaner för dig som har bråttom (eller får den), se i alla fall till att bläddra bak till det allra sista verket om du ser boken i hyllan. Summeringen av Bukowskis Faktotum är inte representativ, men likväl förbannat rolig.

(Röda rummet av August Strindberg, Stolthet och fördom av Jane Austen, Äcklet av Jean-Paul Sartre, Watchmen av Alan Moore och Dave Gibbons.)

Johan Wirdelöv

Publicerad: 2007-10-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-03 10:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2670

2 kommentarer

shit vad kul!

nils Oregistrerad 2007-10-26 21:25
 

Man känner sig skyldig till att ha gjort något fult när man bläddrar i den här boken. Som att se filmen istället för att läsa boken inför redovisningen i skolan.

Fredrik Oregistrerad 2007-10-30 10:35
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?