Recension

: Brev till samhället
Brev till samhället Der Kern
2003
Kartago
2/10

Som Hassan … fast tråkigt

Utgiven 2003
ISBN 9189632125
Sidor 128

Om författaren

Der Kern är kommunikationsbyrån som står bakom boken.

Sök efter boken

Kommunikationsbyrån Der Kern har skrivit udda brev till ett antal institutioner i Sverige och jag antar att syftet med det hela är marknadsföring. Boken består av dessa brev och de svar dom fått på dessa.

Det är som Hassan, humorprogrammet från P3 ni vet, i textform. En intressant idé. Problemet är att Hassan bygger på dialog, ett samspel mellan två personer och det är väldigt svårt att återskapa i text där det bara är ett brev och en reaktion. En reaktion som dessutom är väldigt väl genomtänkt och inte alls så spontan som den bör vara för att vara rolig på det sätt Hassan lyckades med. Där Hassan började komma igång slutar Brev till samhället och det räcker helt enkelt inte.

För att detta skulle fungera på papper skulle Der Kern ha behövt skicka ut tio gånger så många brev och sållat tio gånger så hårt bland svaren. Om dom nu nödvändigtvis skulle publicera allt material borde den stora massan bara publicerats på webben i anslutning till en webbplats om boken. På sin höjd.

Det finns några brev som var riktigt roliga och jag skrattade till ett par gånger men mer var det inte. Det var då de ursprungliga breven som var roliga och inte svaren, aldrig svaren. Tråkigt.

Hade man i stället valt att arbeta med e-post hade detta kunnat bli riktigt roligt. Då hade det eventuellt varit möjligt att få till replikväxlingar och roliga dialoger. Vad vi istället har fått är bevis på att man faktiskt får svar till och med på konstiga brev till myndigheter, företag och organisationer i Sverige idag och hur roligt är det? Frågan är om vi ens får reda på detta? Dom redovisar inte hur många brev som skickats och hur många av dessa som besvarats.

Jag kan tänka mig att en anledning till att dom inte valt att arbeta med e-post är att dom inte alls verkar behärska webben och Internet som medium för kommunikation och det ser jag som en rätt stor brist hos en modern kommunikationsbyrå. Deras webbplats bygger på flash och det första man får upp är ett nytt mindre fönster som rymmer webbplatsen.

Det första vi möts av här är en splashsida utan någon som helst information, syfte eller funktion. Klicka på vad som helst så kommer man vidare till själva "innehållet" som är tunnare än tunt och jag hittar inget om boken på de fem sidor webbplatsen består av. En webbplats i samma stil som boken, tunn, trist, innehållslös och intetsägande.

Om syftet med boken är marknadsföring av Der Kern som jag misstänker så är det minst sagt pinsamt. Som kund vill man ha hjälp och inte bara klyshor om att "vi lyssnar på kunden" och annat trams. Nej, något bra exempel på hur man kommunicerar med "samtiden", som det står i pressmaterialet, är det verkligen inte frågan om.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2003-08-05 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 18:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #822

10 kommentarer

Hmmm, sånt här sysslade väl Robert Aschberg med redan på 80-talet?

Bones Oregistrerad 2003-08-05 00:17
 

Den var visst skoj

Åsne Oregistrerad 2003-08-05 13:16
 

jeg vil fortelle for alle at denne bog er kempe grejt!

bokhandlaren i kabul Oregistrerad 2003-08-05 17:05
 

Men varför recenserar du ett företags IT-kompetens när det är en bok? Det är en rätt kul bok på sina ställen och man kan ju hoppas att böcker bemöts seriösare här? Skall alla författare ha skit för att de inte kan IT och lägger upp sina böcker på nätet… haha, snille.

Kegge Oregistrerad 2003-08-19 14:47
 

Lägg av! Den var ju hur jävla rolig som helst! Jag grät av skratt, flera gånger.

Daniel Oregistrerad 2003-08-19 20:39
 

Äh, vadå att svaren inte är roliga? Läste du ens frikyrkopastorns svar på frågan om huruvida Jesus – precis som träslöjdsläraren "Träis" säger – var bög? Fruktansvärt underhållande!

bagarn Oregistrerad 2003-10-28 14:11
 

ISBN-numret är nog väldigt fel.

Niels Oregistrerad 2006-10-25 18:06
 

Eh… Der Kern? Eric Ericsson heter han väl?

Sanne Oregistrerad 2006-11-02 12:06
 

Gillade man Brev till… så läs även Anslaget

Smakprov finns på http://www.lillemansmultron.se

Tjenamoss Oregistrerad 2007-12-16 10:49
 

[...] säljkraft bygger på ett slagfärdigt koncept och en tillgänglig och snabbförmedlad humor. Brev till samhället är ett exempel. Likaså 80 romaner för dig som har bråttom och Den som inte tar bort luddet ska [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?