Recension

: Feberkurva
Feberkurva Friedrich Glauser
2009
Ersatz
7/10

I dimman sanningen

Utgiven 2009
ISBN 9789188858528
Sidor 221
Orginaltitel Fieberkurve
Översättare Anna Bengtsson
Först utgiven 1935

Om författaren

Friedrich Glauser, 1896-1938, schweizisk författare. Tjänstgjorde under början av 1920-talet i Främlingslegionen och arbetade under en tid som gruvarbetare i Belgien. Glauser led av psykiska problem och levde en stor del av sitt liv på olika institutioner eller på rymmen från desamma. Glauser var missbrukare och dog tidigt, men hann ge ut en rad böcker som gett honom en framträdande plats bland tyskspråkiga deckarförfattare. Glauser gav ut fem romaner om den tålmodige Studer och den första filmatiseringen kom redan 1939. Glauser har även fått ett litterarärt pris uppkallat efter sig.

Sök efter boken

Feberkurvan är en malariakurva. En förteckning över febertemperaturer, en kurva som har makt att visa vägen till krukan med guld. En man dog i Algeriet under första världskriget. Innan han dog författade han ett brev, som skulle sändas femton år efter hans död. Nu har brevet anlänt. Det är historien som överkonstapel Studer får höra under en blöt kväll i Paris. En synsk främlingslegionär har i ett vision beskrivit den dödes tankar och önskningar. Låter det febrigt? Febrigt är också överkonstapelns tillstånd. Han hamnar av en slump i en utredning som rör två kvinnors mystiska död. De har båda varit gifta med mannen som skrev ett brev innan han dog av feber i Algeriet.

Överkonstapeln följer spåren efter en mystisk präst, och efter den mystiske Herr Koller, bedragare och ute efter den värdefulla mark som den mystiske febersjuke lämnat efter sig. Det blir en allt vildare karusell, där det alltså också dyker upp en spådomskunnig korpral i Främlingslegionen, liksom en gåtfull ung dam i behov av beskydd.

Utgiven 1935, skriven i en helt annan tid, i ett Europa mellan krigen är detta en tät thriller. Tempot må vara långsammare än i moderna detektivromaner och handlingen är aningen oskyldigare och mycket mindre blodig, men psykologin är avancerad. Det är på det psykologiska planet kampen mellan Studer och hans okända byte utspelar sig. En sofistikerad men förvirrande katt- och råttalek, där det ibland är svårt att skilja på feberdrömmar och verklighet. Nyöversättningen av Anna Bengtsson lyckas väldigt väl med att fånga den drömska och lite surrealistiska stämningen.

Fyra av Friedrich Glausers böcker har nu kommit i ny utgåva på Ersatz. Det är bra, det är en riktigt bra sak, och det är den typen av satsning som bör premieras.

Samtidigt som man ger ut Feberkurva utkommer även Kinesen, som utkom första gången 1938. Här ligger dimman tät över fattigvårdsanstalten och trädgårdsskolan och Studer måste utreda mordet på en man som endast är känd som Kinesen. Även här finns det ett arv att fajtas över, och någon sätter myror i huvudet på Studer. Även det en mycket intressant historia som förtjänar några timmar av ledig tid.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2009-10-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-14 11:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3458

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?