Recension

: Grundläggande genetik
Grundläggande genetik Mikael Fant
2008
Pirat
6/10

Arv och miljö

Utgiven 2008
ISBN 9789164202734
Sidor 395

Om författaren

Mikael Fant är född 1971 och bor i Malmö. Han är frilansande förlags- och tidningsredaktör, konferenstolk, översättare och musiker. ”Grundläggande genetik” (2008) är hans debutroman.

Fant på Piratförlaget – Förlagets sida om författaren.

Sök efter boken

När polisen ringer på dörren och berättar att hans mamma är död har Jakob Lundwall inte träffat henne på månader. Han har precis fyllt trettio och tenderar att hantera problem med att dra sig undan i lägenheten fylld av designmöbler. Christinas död som utsliten, alkoholiserad restaurangägare återuppväcker frågor om det förflutna, om Jakobs ursprung och om hennes bakgrund som societetsflicka i 1960-talets Stockholm.

I Grundläggande genetik – en roman om blåögdhet och halva sanningar blandar höstdebutanten och redan pocketaktuelle Mikael Fant familjeintriger i vad som närmast blir ett pusseldeckarformat. Återblickar blandas med nutida möten och avslöjanden och sanningen – den där fruktansvärda sanningen som Jakob fått sig slängd i ansiktet som strulig tonåring – den spinner hela vägen vidare i nya banor. På något ställe blir för mycket för tydligt för snabbt, men överlag är det skickligt uppbyggt och spännande nästan hela tiden. Vad är det Jakobs familj har gjort? Vad har han själv gjort? Och hur mycket kan man egentligen skylla på arv eller miljö, taskig behandlig eller dåliga gener?

Det blir en brokig samling karaktärer som får följas och ta sina ibland oväntade turer genom decennierna. Christina och hennes bästis i början av 60-talet, Jakobs barndom och hans skilda umgängeskretsar och bedrifter under 70- och 80-talen. En kompromisslös mormor och en morfar som söker försoning. Jakob själv, som han till slut börjar nysta i och kunna sammanfoga sig själv, sina val och sin egentliga bakgrund.

Fant skriver rakt och nästan minutiöst detaljerat om en karaktär som gärna gömmer sig bakom detaljerna. Jakobs reaktion efter polismannens besked är närmast att förevisa sina möbler och bjuda på god espresso. Vägen ur hans självvalda isolering blir krokig, medryckande och ganska intressant. Vad är det egentligen som gör människor till dem de blir och vad innebär våra egna förgivettaganden för var vi hamnar?

Ella Andrén

Publicerad: 2009-01-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 21:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3189

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?