Recension

: Svarta änkan
Svarta änkan Johanna Mo
2019
Forum
8/10

Svärta och smärta

Utgiven 2019
ISBN 9789137153568
Sidor 300

Om författaren

Johanna Mo föddes 1976 i Kalmar, men bor sedan många år i Stockholm. Hon har fått Barometern-OT:s kulturpris Gyllene Fjädern och nominerats till Sveriges Radios Novellpris. I närmare tjugo år har hon arbetat som författare, redaktör, lektör, kritiker, och översättare. Nattsångaren är Johanna Mos åttonde bok och den första i serien Ölandsbrotten.

Sök efter boken

Svarta änkan är en spindel som är känd för sin giftighet. Det kan också vara en lagrad hårdost. Men namnet kan också presentera en ondskefull kvinna som tagit livet av sin make. I Johanna Mos Svarta änkan syftar titeln på den senare. Den kända fotbollsspelaren Johan Alexandersson hittas brutalt knivmördad och i lägenheten befinner sig också hans gravida flickvän Katja Levander. Hon är helt nedblodad och uppträder förvirrat. Naturligtvis blir hon huvudmisstänkt och kallas för svarta änkan, mycket på grund av sitt stökiga förflutna. Men så sker fler mord där gravida kvinnor är inblandade.

Polisen Jakob Khalil blir den som utreder morden. Han är sedan tidigare stukad efter att ett vittne tog sitt liv framför hans ögon. Han plågas dessutom av en infekterad separation som gör att hans kontakt med barnen påverkas. Jakob Khalil är en karaktär som har mycket att brottas med, både privat och på jobbet. Jag tilltalas av hans person. Trots att han är präglad av sitt förflutna har han ändå det där hoppet om att det ska kunna bli bättre. Han vågar börja tro.

Jag tyckte mycket om Johanna Mos triologi om Helena Mobacke och sörjer att den är till ända. Svarta änkan presenteras som en fristående deckare men jag hoppas att det kommer fler. Jakob Khalil är ett spännande porträtt som jag gärna vill se fördjupas framöver. Hans naivitet parad med någon slags svärta gör mig nyfiken på mer. Hans grubbel och hur han kämpar med att komma vidare gör honom mänsklig.

Svarta änkan, eller Katja som hon faktiskt heter, får stå till svars för mycket. Det är vidrigt hur hon döms, och faktiskt straffas, redan på ett tidigt stadium. Hur hennes bakgrund ligger henne i fatet. Det är målande beskrivet och det gör mig ont att läsa.

Vi befinner oss i Stockholm och miljöerna är varsamt men pricksäkert beskrivna. Jag gillar också alla utlagda trådar som gör att jag misstänker snart sagt varenda karaktär. Blir dock lite besviken över att det inte är mer intrikat än det faktiskt är. Men till syvende och sist så är Svarta änkan en välskriven, nervig berättelse som jag aldrig får lust att slita mig loss ifrån.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2019-02-04 00:00 / Uppdaterad: 2019-02-03 20:12

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7625

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?