Recension

: Trippen
Trippen Tom Wolfe
2008
Norstedts
8/10

Klarar du syratestet?

Utgiven 2008
ISBN 9789113018638
Sidor 432
Orginaltitel The Electric Kool-Aid Acid Test
Översättare Gunnar Barklund
Först utgiven 1968

Om författaren

Född 1931 i Richmond, Virginia som Thomas Kennerly Wolfe. Försöker som nioåring skriva en biografi om Napoleon och en serietidning om Mozarts liv. Går på Washington och Lee Univesity och doktorerar i ”American studies” på Yale. Börjar 1959 skriva för Washington Post och 1962 för New York Herald Tribune där han etablerar den vita kostymen som sitt kännetecken. Fick ”American Book Award” för ”The Right Stuff” 1979. Är numera bosatt i New York.

Sök efter boken

I mitten av 1960-talet började hippierörelsen växa till sig i USA. Centrala i utvecklingen är en grupp som kallade sig ”the merry pranksters”, med centralfiguren Ken (Gökboet) Kesey. Pranksters och Kesey är också centralfigurerna i den här reportageboken/ dokumentärromanen. Tom Wolfes debut Trippen, eller The Kool Electric Kool-Aid Acid Test som boken hette i original, gavs ursprungligen ut när det begav sig – 1968. På svenska kom den för första gången två år senare. Nu ges den och två andra moderna klassiker ut i nyutgåva.

I ett rasande tempo tas vi med på Pranksters resa genom ett Nordamerika i kraftig förändring. Det är uppror mot föräldragenerationen, ”fri” kärlek, antikrigsdemonstrationer, Hells Angels, musikfestivaler, en Ken Kesey på flykt ifrån lagens långa arm – och så förstås droger. Mycket droger. Framförallt då syra, LSD, och de trippfestivaler och tripptester som Pranksters försökte sprida till den amerikanska befolkningen. Precis som bokens titel antyder är detta ett centralt tema i boken.

Wolfe rör sig mycket skickligt i gränslandet mellan fiktion och reportage, vilket gör det till en mycket personlig skildring av hippierörelsen i vardande. Stilistiskt kan boken raskt gå från raka reportage till inlevelsefull poesi, och tillbaka igen. Med stor känslighet och träffsäkerhet lyckas Wolfe på så sätt skildra rörelsen inifrån. Tack vare författarens mycket goda berättarförmåga ryckas man snabbt med, och det känns verkligen som att man som läsare är med när det begav sig. Det blir kort sagt i sin helhet en strålande skildring av några centrala gestalter under en av Amerikas kanske mest omvälvande tidpunkter.

En av Pranksters föregångare och inspiratörer i att experimentera med psykedeliska droger var författaren Aldous Huxley, som skrev boken En port till andra världen (The doors of perception). Många år senare kom Huxley att skriva en slags pendang på samma tema – Himmel och helvete (Heaven and hell). Det skulle vara intressant att läsa Wolfe göra en liknande pendang till Trippen – att gå tillbaka och reflektera över drogerna och deras inflytande på hippierörelsens senare öde.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2009-01-23 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-22 15:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3190

2 kommentarer

Är nog ett Kool för mycket i originaltiteln. The Electric Kool-Aid Acid Test heter den. Det var för övrigt Neal Cassady som körde bussen, samma Neal Cassady som var verklighetens Dean Moriarty (i On the Road).

Martin Oregistrerad 2009-01-23 13:06
 

Tack för det, har rättat missen nu.

Klas Rönnbäck Redaktionen 2009-01-24 16:41
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?