Recension

: På djupet
På djupet Jenny Karlsson
2008
Kabusa Böcker
6/10

Utzoomat

Utgiven 2008
ISBN 9789173550734
Sidor 40

Om författaren

Född 1983, uppvuxen på västkusten. Hon har läst på Serietecknarskolan i Gävle, och frilansar idag som illustratör och serietecknare bland annat för Kamratposten och Leo&Majken.

Författarens hemsida

Sök efter boken

På djupet är en bilderbok utan text. Den rymmer heller ingen historia, utan dess idé är att med hjälp av utzoomning avslöja mer och mer av ett sammanhang för varje sida. Alltså är det enda man ser på första sdian några svarta konturer, och först på nästa sida ser man att de är delar av en liten skorsten. På nästa sida ser man vilket tak skorstenen sitter på och så vidare.

Ju längre in i boken man kommer desto mer detaljrik blir naturligtvis bilden. Det finns flera ställen där man får riktiga aha-upplevelser, ofta när scenen skiftar oväntat. I början av boken befinner man sig i havet, och titelns dubbeltydighet gör att man gärna tror att det ska förbli så. Men man kommer att skifta dimension både en och två gånger – från det tvådimensionella till det tredimensionella, från låtsasvärlden til den verkliga. När boken är slut är det också fascinerande att tänka på hur litet, litet det där som man var så nära i början verkligen är, för då har man trots allt förflyttats ut ifrån det 15 gånger.

Bokens vänstersidor är vita mot den utzoomade, helt färglagda, högersidan, men de är inte helt tomma utan på dem finns små varelser, närmast stiliserade insekter, som gör något med anknytning till den bild som högersidan då visar. Längre in i boken dyker dessa varelser upp också i huvudbilden. Inte heller här finns dock någon historia, och ibland saknar man den. På djupet är en rolig bok att titta i, men den lämnar inga djupare spår.

Alice Thorburn

Publicerad: 2008-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-18 23:35

Kategori: Recension | Recension: #3149

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?