Recension

: Låtskrivarens känslighet för vibrationer
Låtskrivarens känslighet för vibrationer Fredrik Karlsson
2008
Bakhåll
5/10

Living in a box

Utgiven 2008
ISBN 9789177422785
Sidor 206

Om författaren

Fredrik Karlsson är född 1976 i Mariehamn på Åland, men är numera bosatt i Sverige. ”Låtskrivarens känslighet för vibrationer” är hans debut.

Sök efter boken

Svårt med romaner som håller sig mittemellan. Antingen fortsätta läsa och hoppas att det ska börja arta sig. Eller lägga ner med förväntan att nästa bok är bättre investerad tid. Eller också fortsätta läsa bara för att få veta om man borde ha lagt av. Men ibland är inte svaret självklart efteråt heller.

Ungefär så är det med Fredrik Karlssons debut Låtskrivarens känslighet för vibrationer. Livet är trist och begränsat för 23-årige Peter som varit tillsammans med sin flickvän sen högstadiet. Förhållandet är urblekt av slentrian och jobbet som vårdbiträde är lika delar vantrivsel och likgiltighet. Drömmarna om en karriär som musiker förblir oförverkligade och det tvivlas fram och tillbaka om rätt och fel val. Och så är det otrohet och livsfrågor och känslan av främlingskap. Cynisk och kåt kan denne Peter vara, men det är också det enda bitska hos honom. Att ta sig ur ledan och vardagen förmår han inte.

För all del smäller Låtskrivarens känslighet för vibrationer högt när det gäller vardagens allmänna känslospel och porträtt av sorten verklighetstroget jobbiga personer. Särskilt flickvännens systers make är skickligt inringad som en lagom frånstötande egocentriker som ständigt kallpratar i slitna sanningar och funktionella halvklyschor. Romanens problem är emellertid att Peter, denna tafatta och orkeslösa figur, till slut blir en tröttsam bekantskap. Man vill sparka igång honom och fordra skärpning och initiativförmåga. Dels för att det alltid är ledsamt att höra någon klaga utan minsta ansats till handlingskraft, men framför allt därför att det hade ruskat liv i en ganska jämntjock och trögflytande berättelse.

Man konstaterar att Peter väl har det liv och umgänge han förtjänar om han nu inte ids byta, och så var det bra med det. Kanske gäller detsamma för förhållandet mellan läsare och böcker.

Textutdrag (Visa/göm)

Johan Wirdelöv

Publicerad: 2008-09-05 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-02 22:53

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3036

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?