Recension

: Ulf Starks samlade sagor ur Bland tomtar och troll
Ulf Starks samlade sagor ur Bland tomtar och troll Ulf Stark
2007
Semic
6/10

Klassiska sagor för vinternatten

Utgiven 2007
ISBN 9789155235864
Sidor 160
Illustratör Anna Höglund, Klara Stark, John Bauer, Anna Bengtsson

Om författaren

Ulf Stark (1944 – 2017) var uppvuxen på Söder i Stockholm. Det stora genombrottet fick han med Dårfinkar och dönickar 1984. Sedan dess har han etablerat sig som en av de största barn- och ungdomsförfattarna i Sverige med bland annat Kan du vissla Johanna? och Min vän Percys magiska gymnastikskor. Flera av hans berättelser har också filmatiserats.

Sök efter boken

Sagosamlingen Bland tomtar och troll har minsann gått och blivit en institution – nu 100 år gammal. För att fira jubilaren återpublicerar Semic ett urval från ett sekel av sagor. I den här boken finns Ulf Starks samlade sagor från Bland tomtar och troll, med illustrationer av bland andra Anna Höglund, Klara Stark och John Bauer. Illustrationerna är dock relativt fåtaliga, så den här utgåvan skaffar man sig inte för bildernas skull.

Ulf Starks bidrag är sagor i ganska klassisk tappning, fyllda med kungar och bönder, troll och prinsessor i behov av att räddas. Och fyllda med pojkar (för det är framför allt pojkar i huvudrollerna) som bara spritter av iver att ge sig ut på äventyr. I sagorna försöker Stark ta upp många av de stora frågorna: livets mening, döden, kärleken, rättvisa och orättvisor. På det området fyller flera av sagorna säkert en funktion.

Det moderna samhället känns dock ganska avlägset – på gott och ont – och många av de mer vardagliga problemen barn kan stå inför finns inte alls med. Kanske är det symptomatiskt för samlingen Bland tomtar och troll. För det är väl som litteraturvetaren Kristin Hallberg kommenterade i Svenska Dagbladet apropå Bland tomtar och troll:s 100-års jubileum: en gång i tiden må BToT-samlingarna ha varit viktiga för att framhäva vikten av barnlitteratur, men nyskapande är de inte längre.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2008-01-07 00:00 / Uppdaterad: 2017-06-22 22:53

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2771

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?